Planet ändrade kurs och landade i Chantij-Mansijsk Foto: SVT design

Ryskt plan nödlandade efter kapningsförsök

Uppdaterad
Publicerad

Ett ryskt passagerarflygplan på väg från staden Surgut till Moskva fick nödlanda sedan en passagerare med hot krävt att planet skulle ändra kurs till Afghanistan. Mannen, som beskrivs som antingen berusad eller psykiskt sjuk, ska ha gripits av polis och misstänks nu för flygkapning.

Bara en kvart efter att planet lyfte från Surgut i centrala Ryssland ändrade det plötsligt kurs och landade i Chantij-Mansijsk. En av passagerarna ska ha krävt att planet flög till Afghanistan, i stället för till den avsedda destinationen Moskva, rapporterar statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

– Mannen har gripits, han är en invånare i Surgut som tidigare dömts för skadegörelse, säger Svetlana Petrenko, taleskvinna för ryska Utredningskommittén, som ungefär motsvarar amerikanska FBI.

Försökte ta sig in i cockpit

Enligt ryska medieuppgifter ska gärningsmannen, som uppges vara en 41-åring, ha hotat att ta sig in i cockpiten med ett vapen, men det är inte bekräftat att han verkligen var beväpnad.

Ryska medier uppger att personalen lyckades lugna honom och få honom att återvända till sin flygstol, genom att säga att de bara skulle landa för att tanka om.

Fallet utreds nu som flygplanskapning och olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.