Här syns gärningsmannen efter att han skjutit ryske ambassadören. VARNING FÖR OBEHAGLIGA BILDER. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rysslands ambassadör i Turkiet skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands ambassadör i Turkiet dödades i dag vid ett skottdåd under en fotoutställning i Ankara, mitt framför rullande kameror.
Gärningsmannen, en 22 år gammal turkisk polis, skrek ”vi är de som svurit att bedriva jihad” innan han sköts till döds av polis.

Den ryska ambassadören Andrej Karlov sköts när han höll ett tal under en fotoutställning på ett galleri i Ankara. Han fördes till sjukhus akut men hans liv gick inte att rädda.

Attentatsmannen fångades på film när han genomförde dådet, och på bilderna ser man hur han närmar sig ambassadör Karlov bakifrån, skjuter i luften och sedan skjuter ambassadören i ryggen. Tre andra personer skadades under attacken.

”Vi är de som svurit att bedriva jihad”

Filmen på dådet visar också hur attentatsmannen lyfter ett finger i luften, en sympatisymbol för terrororganisationen IS. Sedan skriker han ut:

”Glöm inte Aleppo! Glöm inte Syrien! Allahu akbar [Gud är större]”

Och sedan:

”Vi är de som svurit trohet mot Muhammed att bedriva jihad!”

Attentatsmannen: En ledig polis

Den misstänkte terroristen var klädd i kostym och slips under dådet och tog sig in på utställningen genom att visa polislegitimation. Enligt initiala uppgifter uppgavs det att gärningsmannen låtsats vara polis, men turkiska säkerhetskällor bekräftade senare att mannen faktiskt var kravallpolis som arbetade i Ankara, men inte var i tjänst vid händelsen.

Han var 22 år gammal och ska ha arbetat som polis i två år.

Efter en större polisinsats i lokalen sköts gärningsmannen till döds.

Putin och Erdogan i samtal

Ryska diplomatiska byggnader i Ankara har den senaste tiden haft rigorös bevakning med anledning av situationen i Aleppo.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax är Rysslands president Vladimir Putin informerad om attacken, och har pratat på telefon med den turkiske presidenten Erdogan efter dådet. Turkiet, Iran och Ryssland kommer att träffas under tisdagen för samtal om händelsen, uppger Reuters.

Relationen mellan Turkiet och Ryssland har varit hårt ansträngda sedan Turkiet i november 2015 sköt ner ett ryskt stridsflygplan som kommit på turkiskt luftrum. Följden blev bland annat en rysk bojkott av turkiska jordbruksprodukter och turistorter. I somras återupprättades relationerna mellan länderna, men handelsförbindelserna är inte som förr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Mer i ämnet