Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mischa” lyckades inte ta sig över gränsen till Finland under torsdagen. Foto: SVT

Tusentals ryssar flyr till Finland – ”Mischa” lyckades inte ta sig över gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Redan under onsdagen hade över 4 400 ryska medborgare anlänt till gränsövergångarna vid sydöstra Finland. En av de ryssar som tagit sig till gränsen är ”Mischa”.

– Beskedet var skrämmande, eftersom jag har en militär utbildning, säger ”Mischa” om mobiliseringsbeskedet.

Putins besked igår om att fler ryssar ska mobiliseras till kriget i Ukraina har lett till att många ryssar nu försöker ta sig ut från Ryssland via den finsk-ryska gränsen, och där bubblar oron. SVT har pratat med några av som väntar vid finska gränsen.

När ”Mischa” fick reda på beskedet om ”delvis mobilisering” var han på väg till jobbet men istället tog han beslutet att genast lämna Moskva.

– Jag står med i den ordern över de som inte får lämna landet som publicerades igår, därför vill jag åka härifrån så fort som möjligt, säger han.

”Mischas” plan är att åka till Portugal där han ska ansöka om arbetsvisum. Men han kom inte över finska gränsen idag, först måste han vänta på sitt Schengenvisum som träder i kraft imorgon.

– Alla mina vänner och nära är emot detta krig. Just nu är alla rädda, säger han till SVT:s korrespondent Liselott Lindström och fotograf Ghadi Boustani.

Han fortsätter.

– Tyvärr blev det land som hade som sin huvudvärdering att stå emot fascismen själv ett fascistiskt land.

Se inslaget från den finska gränsen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Utrikes
Mer Nyheter