Kosmonauterna Oleg Artemjev och Denis Matvejev på rymdpromenad vid ISS i april. De håller i en kopia av ett sovjetiskt segerbaner från andra världskriget (arkivbild). Foto: AP

Ryssland avslöjar modell av en egen rymdstation: ”Ross”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har presenterat en modell för en egen rymdstation som kallas för ”Ross”. Detta kan innebära att Ryssland menar allvar med att lämna den internationella rymdstationen ISS.

Under måndagen avslöjade den ryska rymdmyndigheten Roscosmos att Ryssland har skapat en modell av hur en egen ryskbyggd rymdstation kan komma att se ut, rapporterar The Guardian. Det kan tyda på att Moskva menar allvar med att överge den internationella rymdstationen ISS och istället börja använda en egen rymdstation. Modellen har i ryska medier fått smeknamnet ”Ross”.

Minska beroende

Efter att väst infört sanktioner mot Ryssland till följd av ryska invasionen av Ukraina vill Ryssland nu vill minska sitt beroende av västländer för att istället samarbeta med länder som Kina och Iran. Enligt Yuri Borisov, ny chef för Roscosmos, kommer Ryssland att lämna ISS efter 2024.

Inte officiellt bekräftat

Den amerikanska rymdmyndigheten Nasa vill däremot behålla ISS i drift till 2030. Nasa säger att de ännu inte fått någon officiell bekräftelse på Rysslands planerade tillbakadragande utan utgår än så länge från att Ryssland fortsätter att delta i ISS fram till 2028.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.