Putinkritikern Bill Browder är efterlyst i Ryssland för skattebrott. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ryssland kräver att Interpol griper Browder igen

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har än en gång bett Interpol gripa den amerikanskfödde finansmannen Bill Browder. Det framgår i ett brev till Interpol som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Det är sjunde gången som rysk polis försöker få Interpol att gripa finansmannen Bill Browder. Enligt Reuters, som läst brevet som skickats till Interpol, är Browder anklagad i Ryssland för skatteflykt i samband med en avsiktlig konkurs. I sin frånvaro har rysk domstol dömt Browder till nio års fängelse.

Interpol har varje gång avfärdat Rysslands begäran att få honom utlämnad. Bara vid ett tillfälle i maj 2018 greps Browder av spansk polis i Madrid, men släpptes igen samma dag med förklaringen att den ryska arresteringsordern varit för gammal, enligt Reuters.

”Mitt liv vara i fara ”

Själv anser Browder att han är ett offer för en vendetta mellan korrupta ryska makthavare, och nekar till alla anklagelser. På måndag ska Interpol ta ställning till Rysslands begäran, uppger Browder för Svenska Dagbladet.

– Om Ryssland skulle få gehör för sin sak hos Interpol på måndag skulle mitt liv vara i fara, säger han till tidningen.

Han tillägger att Ryssland endast behöver lyckas en gång med att gripa honom, medan han å andra sidan måste klara undkomma varje försök.

”Något måste rättas till inom Interpol, om diktatorer ständigt kan jaga sina fiender genom utfärda falska arresteringsorder”, skriver Browder på Twitter.

Tidigare var den amerikanske finansmannen en av de största utländska investerarna i Rysslands. I dag hör han till de mest högljudda västerländska kritikerna till den ryske presidenten Vladimir Putin, och anklagar Kreml för att ha mördat hans skatterevisor Sergej Magnitskij 2009.

Huvudperson i Magnitskijhärvan

Bill Browder är en av huvudpersonerna i Magnitskijhärvan, där Browders skatterevisor Sergej Magnitskij pekade ut ryska statstjänstemän och kriminella för förskingringen av cirka 2 miljarder kronor – pengar från Browders bolag som skulle ha gått till ryska skattemyndigheter. Magnitskjij greps och dog i häktet under mystiska omständigheter.

Browder har den senaste tiden varit fokus i svenska medier efter att han påtalat misstankar om penningtvätt i en rad nordiska storbanker, vilket han menar har kopplingar till Ryssland.

Senast för en vecka sedan polisanmälde han Swedbank i Estland till den estniska finanspolisen och åklagarmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.