Ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zacharova kritiserade Storbritannien i skarpa ordalag vid en presskonferens i Moskva på skärtorsdagen. Foto: TT

Ryssland ber om hjälp med Skripal-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Den diplomatiska krisen djupnar efter det förmodade mordförsöket på en före detta rysk dubbelagent och hans dotter i Storbritannien. Moskva har bett London om hjälp i utredningsarbetet, samtidigt växer förväntningarna på ett ryskt svar på internationella massutvisningar av ryska diplomater.

Ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zacharova anklagar Storbritannien för ”propaganda”. Det efter att britterna enligt henne inte velat samarbeta med ryska utredare i mordförsöket på före detta dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia, utan i stället pekat ut Ryssland som ansvarigt.

– De ropar bara ut politiska slogans i parlamentet, säger hon om den brittiska sidan.

Uppgift: Stänger generalkonsulat

Men anonyma källor från ryska utrikesdepartementet uppger för tidningen Izvestija att det amerikanska generalkonsulatet i S:t Petersburg kommer stängas som svar på utvisningen av uppemot 60 ryska diplomater från USA.

Vidare uppger källorna till tidningen att länder som kastar ut diplomater efter mordförsöket på Skripal kan vänta sig ett likvärdigt svar. Ryssland kommer att utvisa lika många diplomater från de länderna, rapporterar tidningen enligt statliga nyhetsbyrån Tass.

Ber samtidigt om hjälp

En rysk undersökningskommitté, som rapporterar direkt till president Vladimir Putin, ber samtidigt Storbritannien om hjälp med sin utredning om ”uppsåtligt försök till mord” gällande Sergej Skripals dotter Julia Skripal, som är rysk medborgare.

Kommittén ber den brittiska polisen att bland annat skicka över handlingar från brottsutredningen, exempelvis den tekniska undersökningen av platsen där Julia Skripal och hennes far hittades, och resultatet av läkarundersökningen.

Beskyller Ryssland

Brittisk polis tror att den 66-årige före detta ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal utsattes för nervgift vid entrédörren till Sergej Skripals bostad i brittiska Salisbury. Storbritannien beskyller Ryssland för att ligga bakom, men Moskva förnekar detta.

Diplomatisk kris

Händelsen har lett till en svår diplomatisk kris där nära 30 länder beslutat att skicka hem ryska diplomater i en sympatiåtgärd med Storbritannien. Ryssland har i sin tur meddelat att landet ska svara med samma mynt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet