Omkring 8.000 bosniaker (bosniska muslimer) dödades av bosnienserbiska styrkor i och kring Srebrenica i juli 1995. Staden var under FN:s beskydd och många bosniaker hade flytt dit från andra platser i Bosnien. Foto: TT

Ryssland: ”Srebrenica ej folkmord”

Uppdaterad
Publicerad
Ryssland lade under onsdagen i en omröstning i FN:s säkerhetsråd in sitt veto mot en resolution som kallar massakern i Srebrenica för ett folkmord.

Två internationella domstolar har omnämnt massakern, på uppskattningsvis 8.000 muslimska män och pojkar som utfördes av bosnienserbiska styrkor 1995 under Bosnien-kriget, som folkmord.

Trots detta vill Ryssland och Serbien inte erkänna handlingen som ett folkmord.

”Folkmord – obalanserad benämning”

Serbiens utrikesminister Ivica Dacic har kallat resolutionen för ”obalanserad” och ”skadlig för den sköra försoningsprocessen i Bosnien”.

Frågan har orsakat stora spänningar bland de 15 medlemsländerna och sköts upp tidigare i veckan efter invändningar från Kina och Ryssland. Säkerhetsrådet genomförde ändå omröstningen under onsdagen.

”Försonande att inte nämna händelsen”

Ryssland stod på Serbiens sida under kriget och har författat en egen resolution som ryska representanter säger är ”mer generell och mer försonande”. Den nämner varken Srebrenica eller ordet folkmord.

Massakern är fortfarande ett öppet sår och Rysslands veto kommer tätt inpå 20-årsdagen av Srebrenica.

Kina, Nigeria, Angola och Venezuela avstod från att rösta om resolutionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer