Norrmannen Frode Berg. Foto: Pavel Golovkin/TT

Ryssland dömer spionanklagade norrman till 14 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Norrmannen Frode Berg döms till 14 års fängelse för spioneri i Ryssland. Han tänker nu be president Vladimir Putin om nåd.

Straffet ska avtjänas i ett högsäkerhetsfängelse, enligt domstolen i Moskva. De cirka 500 dagar han varit häktad dras av ifrån straffet.

Berg godtar domen och kommer inte att överklaga, enligt hans advokat Ilja Nonvikov. Den kommer att vinna laga kraft i slutet av april.

– Först då kan Berg ansöka om benådning, säger Nonvikov till NRK.

Ska ha bedrivit spioneri om Rysslands atomubåtar

Den pensionerade gränsvakten greps i en operation utförd av säkerhetstjänsten FSB den 5 december 2017 i Moskva. Han hade då på sig 3 000 euro (cirka 30 000 kronor) i kontanter.

Åklagaren hävdar att den 63-årige Berg bedrev spioneri om Rysslands atomubåtar, rapporterar AFP.

Frode Berg har erkänt kontakter med norsk underrättelsetjänst, samt att han har lämnat över pengar i den ryska huvudstaden på adresser som han fått av kontakter i Norge. Men Berg säger sig inte ha uppfattat att detta skulle vara ett led i spioneri.

Norska regeringen har inte sagt mycket om fallet

Både den norska regeringen och underrättelsetjänsten har varit mycket förtegna om fallet.

Enligt Nonvikov krävs nu framgångsrika diplomatiska ansträngningar för att hans klient ska benådas.

Statsminister Erna Solberg besökte Ryssland i förra veckan och mötte då Putin. På frågor från journalister efter mötet uteslöt inte den ryske presidenten en benådning av Berg, men underströk att det först måste falla en dom.

– Det är ett gott tecken att Putin själv nämnde fallet, sade Nonvikov inför tisdagens dom.

Fallet Frode Berg

Norsk 63-årig tidigare gränsvakt, numera pensionär.

Grips den 5 december 2017 i Moskva med 3 000 euro på fickan. Han anklagas för spioneri och häktas i säkerhetstjänsten FSB:s fängelse Lefortovo.

Har erkänt kontakter med norsk underrättelsetjänst och varit kurir med uppdrag att lämna pengar på adresser i Moskva. Nekar till spioneri.

2 april 2019 inleds rättegången i tingsrätten i Moskva.

9 april 2019 yrkar åklagaren på 14 års fängelse för spioneri. Samtidigt träffar statsminister Erna Solberg president Vladimir Putin.

16 april 2019 kommer domen, som går på åklagarens linje. Berg överklagar inte utan tänker be Putin om nåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.