Ryssland och Ukraina uppges ha diskuterat ett framtida fredssamtal efter gårdagens lyckade fångeutväxling Foto: Mikhail Metzel & Janek Skarzynski/TT

Ryssland och Ukraina diskuterar nya fredssamtal

Publicerad
Nyhetsbyrån AFP rapporterar att Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har haft ett telefonsamtal där man diskuterat nya fredssamtal mellan länderna.

Samtalet ska ha ägt rum under lördagen efter att en fångeutväxling av ett 70-tal personer mellan de två länderna ägt rum. Utbytet av av fångar ses som en stor framgång för Ukrainas nye president.

I ett uttalande från det ukrainska presidentkansliet står det att ”presidenterna enades också om att föra diskussioner om att inom en snar framtid anordna ett möte inom ramen för Normandieformatet”. Formatet innebär att även Frankrike och Tyskland deltar.

Vladimir Putin betonade vikten av att inom kort få till ett möte i ett uttalande från Kreml.

Sedan Volodymyr Zelenskyj valdes till Ukrainas nya president i april i år har arbetet med att harmonisera landets relation till Ryssland intensifierats.

Samtidigt pågår den väpnade konflikten i östra Ukraina mellan ryskstödda separatister och den ukrainska militären, som inleddes 2014 då Ryssland anekterade Krimhalvön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer