Rysslands president Vladimir Putin nekar till anklagelserna om att landet bryter mot nedrustningsavtalet INF. Foto: TT

Putin: Om USA skaffar förbjudna missiler gör vi det också

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands och USA:s ordkrig om vapenupprustning fortsätter. Om USA börjar skaffa medeldistansrobotar kommer Ryssland att göra samma sak, meddelade president Vladimir Putin i en tv-intervju i dag, rapporterar Reuters.

USA har tidigare i år meddelat att man har för avsikt att lämna det 30 år gamla INF-avtalet, som förbjuder markbaserade medeldistansrobotar. Enligt USA har Ryssland under många år har brutit mot avtalet. 

Försvarsminister Mike Pompeo sade på ett Nato-möte på tisdagen att USA kommer att börja processen att lämna avtalet om 60 dagar om ingen förändring sker.

Försvarsministern sade också på mötet med de allierade att han hoppas att Ryssland kommer att ändra inställning, men att han inte har sett några tecken på det hittills.

Underrättelseuppgifter bakom kritiken

Amerikanska och allierades underrättelsetjänster har uppgifter om att Ryssland med sin markbaserade kryssningsmissil SSC-8 har potential att attackera europeiska mål med liten eller ingen förvarning. 

Men enligt Ryssland ligger missilen inom avtalets begränsning om en räckvidd på max 500 kilometer.

Ryssland har hela tiden sagt att man vill behålla avtalet och hävdar att beskyllningarna om att de bryter avtalet är en ursäkt för att USA vill lämna avtalet.

General Valery Gerasimov, chef i den ryska militären, säger enligt Reuters att Ryssland kommer att vara tvunget att agera om USA skulle avtalet och skaffa medeldistansrobotar. Målen kommer i första hand att vara de europeiska länder som släpper in medeldistansrobotar på sin mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.