Misstänkt gasattack i Syrien Foto: tt

Ryssland: Stridsgasen tillhörde rebellerna

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland presenterar nu en förklaring till den misstänkta stridsgasattacken i Khan Sheikhun i nordvästra Syrien: Kemvapnen var rebellernas. Befälhavaren för en rebellgrupp i området säger att uttalandet är lögn.

Syriska oppositionskällor lade under tisdagen skulden för gasattacken på både den ryska och den syriska regimen men Ryssland har nekat till inblandningen. Istället svarar nu Ryssland med att peka ut syriska rebellgrupper och säger att attacken kom från marken, uppger nyhetsbyrån AFP.

Beskedet kommer från försvarsdepartementet i Moskva och enligt Reuters ska anfallet ha varit riktat mot ett lager för kemiska vapen.

”Gasen läckte ut från bombad byggnad”

Regeringen i Moskva påstår att gasen läckte ut från en rebellkontrollerad byggnad, efter att byggnaden enligt ryska uppgifter bombats av syriska regimen.

Byggnaden ska ha använts för att tillverka kemvapen i, avsedda för inbördeskriget i Irak, enligt Moskva. Uttalandet preciserar dock inte om anfallet var medvetet eller om byggnaden bombades av misstag.

”Enligt objektiva uppgifter från den ryska flygledningen anföll syriskt flyg ett stort terrormagasin nära Khan Sheikhun”, skriver ryska försvarsdepartementet i uttalandet enligt nyhetsbyrån AFP.

Ryssland är nära allierad till Syrien, och deltar även på den syriska regimens sida i kriget mot oppositionen.

LÄS MER: Många civila dödsoffer i giftgasattack i Syrien

Men enligt uppgifter från BBC släpptes giftgasen från flygplan över Khan Sheikhoun i Idlib provinsen. Attacken beskrivs som den värsta i Syrien på många år.

Dödssiffran varierar, under tisdagen kom rapporter från den franska räddningsorganisationen UOSSM om uppemot 100 döda. Enligt en ny sammanställning av offren från det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien har 72 personer dödats, 20 av dem är barn.

FN:s säkerhetsråd samlas

Under onsdagen träffas FN:s säkerhetsråd för att diskutera den misstänkta attacken. Storbritannien, Frankrike och USA har presenterat ett utkast till en resolution från FN:s säkerhetsråd där attacken fördöms.

I utkastet krävs också en grundlig utredning av händelsen så snart som möjligt.

LÄS MER: Vittnesmålet från syriska staden: ”Det var som döden utan blod”

I en första version av texten formulerades det som att Ryssland pekade ut den syriska regimen för attacken. Vi har nu förtydligat texten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.