Putin inspekterar S-400 missiler under 2008. Foto: TT

Ryssland placerar avancerade missiler på Krim

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland placerar ut avancerade S-400-luftvärnsmissiler på Krimhalvön. Samtidigt hotar landet att bryta förbindelserna med Ukraina.

De senaste dagarna har spänningen trappats upp mellan Ryssland och Ukraina.

För två dagar sedan lovade president Putin att vidta åtgärder efter påstådda sammandrabbningar mellan ryska styrkor och ukrainska sabotörer på norra Krim. Ukraina förnekar emellertid att några sådana sammandrabbningar ägt rum.

Ukraina svarade med att sätta sina soldater i stridsberedskap vid gränsen mot Krim samt mot de separatistkontrollerade områdena i östra delen av landet.

Nu meddelar det ryska försvarsdepartementet att man har placerat missilsystemet S-400 på Krim, skriver Interfax enligt Reuters.

Diplomatiska förbindelser hotade

Relationen mellan Ukraina och Ryssland har varit mycket spänd sedan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014. Men hittills har de båda länderna upprätthållit sina diplomatiska förbindelser. Det kan komma att ändras.

På fredagen sade Rysslands premiärminister Medvedev att Ryssland kan komma att bryta sina diplomatiska förbindelser med Ukraina efter de påstådda sammandrabbningarna på Krim. Enligt statliga nyhetsbyråer sade Medvedev att han inte vill bryta banden, men att ”om det inte finns något annat sätt att förändra situationen, kan presidenten ta det här steget”, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.