Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zelenskyj: ”Vi har tyvärr lidit av smärtsamma förluster” Foto: EBU/Reuters/TT

Ryssland kraftsamlar för att ta Sievjerodonetsk: ”Dystert läge”

Uppdaterad
Publicerad

Flera bedömare tror att staden Sievjerodonetsk i Luhanskregionen snart kommer vara helt under rysk kontroll.  Rysslands förflyttning av reservstyrkor till staden vittnar om att en upptrappning är på gång.

– Läget ser rätt dystert ut för Ukraina, säger Ilmari Käihkö, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

I förra veckan förstördes den tredje och sista bron som leder till den ukrainska staden Sievjerodonetsk vilket har försvårat för ukrainska trupper att få förstärkningar över floden. Under helgen kom uppgifter om att Ryssland flyttar reservister dit och guvernören i regionen varnar för att en rysk upptrappning är på gång.

– Det ser ut som att Ryssland fortfarande satsar på att ta staden. Sievjerodonetsk är den sista staden i Luhanskregionen som Ryssland ännu inte kontrollerar, säger Ilmari Käihkö, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Symboliskt viktigt

Tar ryssarna kontroll över Sievjerdonetsk blir det en viktig seger – inte minst politiskt för president Vladimir Putin.

– Då kan de utropa sig som vinnare i Luhanskregionen. Putin skulle använda det som en politisk vinst – han behöver något att visa när kriget verkligen inte gått så bra som han i början hoppades, säger Ilmari Käihkö.

Tankesmedjan Institute for the Study of War skriver i sin senaste rapport att det är troligt att staden hamnar under rysk kontroll inom några veckor, men till ett högt pris för de ryska styrkorna.

– I Sievjerodonetsk har man haft större möjligheter att öka förlusterna på den ryska sidan. Ukraina vill orsaka så stora förluster att ryssarna inte har någon offensiv förmåga kvar efter den här striden, säger krigsexperten.

Kan bli långvarigt

Rysslands krig mot Ukraina kan komma att pågå i åratal, konstaterade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under söndagen och lovade fortsatt stöd från militäralliansen. De senaste veckorna har flera länder skickat mer vapen – USA:s raketartillerisystem Himar har pekats ut som en viktig del i striderna framöver.

– Det är inte ett enda system som kommer vända kriget – allt måste integreras i ett sammanhang och det är svårt för Ukraina att göra det just nu, säger Käihkö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.