Ryssland meddelar att USA-stödda stridsflygplan väster om floden Eufrat, nu kommer att betraktas som potentiella måltavlor. Foto: TT

Ryssland ser USA-plan som fientliga

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Ryssland och USA i Syrien trappas upp. Detta efter att den USA-ledda koalitionen i går skjutit ner ett syriskt stridsflygplan. Ryssland avbryter nu informationssamarbetet med USA och meddelar att USA-stödda stridsflygplan väster om floden Eufrat, kommer att betraktas som måltavlor.

I går sköt den USA-ledda koalitionen ner ett syriskt stridsflygplan nära staden Tabqa.

Enligt den syriska regimen ska planet ha befunnit sig på stridsuppdrag mot terrorsekten Islamiska staten, IS, när det kraschade. Piloten har inte återfunnits.

Syrienkriget

Enligt den amerikanska militären skedde nedskjutningen i självförsvar. De menar att syriska styrkor har bombat och skadat ett antal soldater från den SDF, en sunniarabisk och kurdisk milis som stöds av den USA-ledda koalitionen.

Ryssland: ”En aggression”

Och idag trappas konflikten mellan de två stormakterna USA och Ryssland upp ytterligare.

– Vad är detta om inte en aggression? Det är också ett stöd till åt terroristerna USA till synes kämpar mot, säger vice försvarsminister Sergej Ryabkov om det nedskjutna syriska planet, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

LÄS MER: ”IS har förbjudit allt”

Lägger ner ”heta linjen”

Ryssland försvarsdepartement meddelar nu att man kommer att spåra alla plan och drönare från den USA-ledda koalitionen, som befinner sig väster om floden Eufrat och att dessa kommer att betraktas som presumtiva måltavlor. Det rapporterar AP.

Dessutom meddelar Ryssland att man nu bryter samarbetet med USA kring ”heta linjen”, den telefonlinje som upprättats för att undvika incidenter. Ett samarbete som gått ut på att koordinera de två stormakternas strider mot IS. Det rapporterar AFP.

LÄS MER: Attacken mot Raqqa har inletts

Gårdagens nedskjutning av ett syriskt stridsflyg är den första sedan USA började slåss mot IS i Syrien år 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet