Ryskt rymdskrot kan krocka med rymdstationen: ”Rena vilda västern där uppe”

Publicerad

En rysk missiluppskjutning har sprängt sönder en satellit i tusentals småbitar.

Nu färdas skrotmolnet mot den internationella rymdstationen och besättningen tvingades först söka skydd i evakueringskapslar.

– Det finns inga regler där uppe, det är rena vilda västern, säger rymdforskaren Jan-Erik Wahlund.

USA riktar nu hård kritik mot Ryssland efter att landet genomfört ett test av sitt antisatellitvapen.

Det var under måndagen som Ryssland sprängde sönder en av sina egna satelliter. Vrakspillrorna har lagt sig i omloppsbana runt jorden – samma omloppsbana som den internationella rymdstationen färdas.

Hotet om en kollision med vrakdelarna tvingade enligt CNN de sju astronauterna ombord att söka skydd i ett slags livbåtar, rymdfarkoster som kan lämna stationen och landa på jorden.

Någon kollision skedde aldrig, men Nasa-chefen Bill Nelson uppskattar att risken nu har blivit fyra gånger så hög för astronauterna att träffas av rymdskrotet, eftersom att rymdstationen passerar nära eller genom skrotmolnet var nittionde minut.

Satellittjänster hotade

Dessutom befinner sig satelliter som förser jordens befolkning med telefoni- och bredbandstjänster, väderprognoser och gps-system i riskzonen för att träffas av fragment från explosionen.

Enligt USA:s utrikesminister Antony Blinken är Rysslands agerande ett bevis på att landet trappar upp beväpningen av rymden, trots att man säger sig sträva efter det motsatta.

– De långlivade vrakspillrorna skapade av detta farliga och oansvariga test kommer nu att hota satelliter och andra rymdobjekt som är livsnödvändiga för alla nationers säkerhet samt ekonomiska och vetenskapliga intressen i årtionden framöver, sa Blinken i ett uttalande på måndagen.

SpaceX Crew Dragon-kapslar fungerar som rymdstationens livbåtar. I dessa fick astronauterna söka skydd. Foto: AP/Nasa

Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu säger dock att spillrorna ”inte utgör något hot mot rymdaktiviteter”, rapporterar BBC.

Kan försvåra rymdfarandet

I takt med att allt fler satelliter skickas upp i rymden ökar farhågorna bland forskare att rymdskrotet ska få en ohanterbar spridning. När länder dessutom skjuter sönder satelliter kan det generera hundratusentals nya fragment. Något som spär på problemet, enligt Jan-Erik Wahlund som är ordförande i rymdvetenskaper vid Kungliga vetenskapsakademin och docent vid Institutet för rymdfysik.

– Det är vansinnigt tycker jag. Det måste stoppas nu, säger han.

I värsta fall kan rymdskrotet lägga sig som en filt över jorden och försvåra raketuppskjutningar eller slå ut samhällsviktiga satelliter som vi har gjort oss helt beroende av. Jan-Erik Wahlund vill därför se internationella avtal och lagar som reglerar hur nationer får agera i rymden.

– Det finns inga regler där uppe, det är rena vilda västern, säger han.

I klippet ovan presenterar Jan-Erik Wahlund några lösningar på problemet med rymdskrot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.