Det rekonstruerade vraket av MH17 visas upp i nederländska Gilze-Rijen. Arkivbild. Foto: TT arkiv

Ryssland: ”Ukraina låg bakom nedskjutningen av MH17”

Uppdaterad
Publicerad

Den robot som användes för att skjuta ner Malaysia Airlines flight, MH17 kom till Ukraina redan 1986 – det hävdade det ryska försvarsministeriet vid en presskonferens under måndagen.

Enligt Ryssland bevisar det att det är Ukraina som ligger bakom katastrofen, där 298 personer omkom – och inte Ryssland, som en internationell utredning tidigare slagit fast. Förtroendet för Rysslands bevisföring hos omvärlden är dock lägre än någonsin, efter Skripal-affären, och de nya uppgifterna avfärdas även av ryska försvarsanalytiker.

Enligt det ryska försvarsministeriet har man lyckats få fram serienumret på roboten som sköt ner MH17. Numret visar, enligt ministeriet, att den tillverkats 1986 på en vapenfabrik i staden Dologprudnij utanför Moskva och sedan skickats till ett regemente i Ukraina, som vid den tiden var en del av Sovjetunionen.

”Har manipulerat den internationella utredningen”

Roboten ska sedan ha funnits kvar i Ukraina och tillhörde därför den ukrainska armén när den användes för att skjuta ner Malaysia Airlines flight, MH17. Enligt chefen för det ryska informations- och kommunikationsministeriet är Ukraina inte bara skyldigt till nedskjutningen utan har också medvetet manipulerat den internationella utredningen om händelsen. Som bevis för detta presenterade man också en bandinspelning med en röst som sägs tillhöra en högt uppsatt ukrainsk överste.

Den internationella kommission som har lett utredningen av MH17:s nedskjutning slog i maj fast att roboten kom från ett ryskt militärförband. Kommissionen har med hjälp av foton och video kartlagt raketens väg, från den 53:e brigaden i staden Kursk till de ryskstödda trupperna i östra Ukraina varifrån den avfyrades. De uppgifter som ryska försvarsministeriet presenterade i dag ska alltså motbevisa detta.

”Uppgifterna påhittade för att stärka Ryssland”

Enligt den ryska försvarsanalytikern Aleksandr Golts är de uppgifterna påhittade för att stärka Ryssland vid en eventuell rättegång i Nederländerna.

– För Ryssland är det viktigt att vid en rättegång kunna bevisa att domstolen behandlar Ryssland orättvist och inte tar hänsyn till de uppgifter som den ryska sidan presenterar. Det spelar ingen roll om uppgifterna är sanna eller inte. Det vi ser är exakt samma sak som utspelat sig kring Skripal-affären. Man presenterar ständigt nya versioner och uppgifter som man sedan anklagar väst att inte ta hänsyn till. På så sätt stärker man också landets oskuld inför det egna landets invånare, säger Aleksandr Golts.

Ukrainas försvarsminister Stepan Poltorak avfärdade vid en briefing de nya uppgifterna från Ryssland och kallar dem för lögner och ett sätt för Ryssland att förvärra situationen och den konflikt som pågår mellan länderna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.