Sverige har tidigare gett besked om att man nekar ryska ansökningar om diplomatvisering för nya diplomater i Sverige. Nu svarar Ryssland med att uppmana svenska diplomater att lämna landet. Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Två svenska diplomater utvisas från Ryssland

Publicerad

Ryssland utvisar två svenska diplomater som svar på att Sverige har nekat ryska ansökningar om diplomatvisering för nya diplomater i Sverige.

– UD beklagar beskedet, säger Sofia Nahringbauer, presskommunikatör på Utrikesdepartementet, till SVT Nyheter.

Sverige har tidigare gett besked om att en rysk diplomat inte får sin visering förlängd samt nekat ryska ansökningar om diplomatvisering för nya diplomater i Sverige. Nu svarar Ryssland genom att uppmana två svenska diplomater att lämna landet, som Expressen var först med att berätta om.

Misstänkt spion greps i februari

Det var i slutet av februari tidigare i år som Säpo grep en person, misstänkt för att ha värvats som rysk agent. Den misstänkta var då tillsammans med en rysk underrättelseofficer på en restaurang i centrala Stockholm.

– Vi grep honom när han hade ett möte med en rysk underrättelseofficer som är här i Sverige under diplomatisk täckmantel, uppgav Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen, då till SVT Nyheter.

Uppmanades lämna Sverige

Enligt Säpo skulle brottsligheten ha pågått sedan åtminstone 2017. Två veckor efter gripandet meddelade Säpo att personen har en chefsposition för SVR, ryska underrättelsetjänsten, men utåt sett arbetade personen som diplomat vid ryska ambassaden. UD krävde då att personen skulle lämna Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer