Foto: TT

Ryssland: Vi har dödat IS ledare

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kan ha dödat IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Men uppgifterna är obekräftade och Pentagon har inget som styrker tesen.

Det ryska försvarsministeriet hävdar att terrornätverket IS ledare al-Baghdadi dödats i en flygräd i Syrien i slutet av maj. Landets försvarsdepartement undersöker nu om det stämmer, rapporterar BBC. Men enligt ryska UD är man inte 100 procent säker på att det är al-Baghdadi som dödats, skriver den ryska nyhetsbyrån RIA.

Räden riktades mot ett möte mellan IS militära ledare i terrornätverkets huvudstad Raqqa. Omkring 300 andra IS-anhängare ska ha dödats i samma räd, uppger ryska försvarsministeriet.

Pentagon: Inget styrker att han dödats

Pentagon säger att de inte har sett någon information som bekräftar att al-Baghdadi dödats

– Vi har ingen information som styrker detta, säger Pentagons talesperson, kapten Jeff Davis.

Från IS egna informationskanaler är det tyst.

Så sent som i november förra året släppte al-Baghdadi en ljudklipp där han uppmanade sina anhängare att fortsätta försvara Mosul efter att den USA-ledda koalitionen inlett sin offensiv.

Nederlag för IS

Rapporten om att al-Baghdadi ska ha dödats kommer efter att IS lidit flera nederlag, bland annat har de förlorat stora landområden.

Enligt amerikanska regeringskällor och syriska aktivister ska flera av IS befälhavare ha flytt Mosul och Raqqa till Mayadeen, en stad i den av IS kontrollerade Eufratdalen.

Det ryska försvarsministeriet säger att man utförde en flygräd den 28 maj och säger att räden ska ha dödat omkring 30 militära befälhavare och omkring 300 soldater. Syriska oppositionsaktiviser har rapporterat att flygräder genomfördes den 28 maj söder om Raqqa.

Enligt ryska medier ska president Putin och ryska säkerhetsrådet ha informerats av försvarsminister Sergeij Shoigu om att al-Baghdadi kan ha dödats.

Det har rapporterats flera gånger tidigare att al-Baghdadi dödats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.