En bild från det ryska försvarsdepartementets egen Youtube-kanal visar en rysk specialist som arbetar intill Burevestnik-missilen. Foto: Ryska försvarsdepartementet

Ryssland visar upp nya kärnvapen efter toppmötet med Trump

Uppdaterad
Publicerad

Bara några dagar efter toppmötet mellan Putin och Trump i Helsingfors visar ryska försvarsministeriet upp bilder av nya avancerade kärnvapenrobotar med ”nästan obegränsad” räckvidd, uppger Tass.

På torsdagen publicerade ryska försvarsministeriet vad som påstår vara en video av det nya vapnet  ”Burevestnik” på sin Youtube-kanal.

Vapnet påstås inte vara färdigutvecklat och genomgår tester, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Tass.

Den avancerade kryssningsroboten, med kapacitet för kärnvapenstridsspetsar, uppges ha ”en nästan obegränsad” räckvidd, eftersom den drivs av en atomreaktor när den flyger.

Den kommer att vara mycket svår att upptäcka, enligt Tass.

”En lågt flygande och svårupptäckt kryssningsrobot som bär en kärnvapenspets, med nästan obegränsad räckvidd och oförutsägbar projektilbana, samt kapacitet att passera varningssystem och är osynlig för alla existerande avancerade flyg- och missilförsvar”, skriver Tass och refererar till ett uttalande från det ryska försvarsministeriet.

”Smutsigt”

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) kallar ”Burevestnik” för ett ”smustigt” vapen.

– Det här är verkligen ett smutsigt vapen. Man kan säga att alla kärnvapen är smutsiga. Men det här är ännu smutsigare genom att det drivs av en oskärmad kärnreaktor, säger forskningsledaren Fredrik Westerlund på FOI.

Kärnvapendrönare

På samma Youtube-kanal har försvarsministeriet under det senaste dygnet publicerat flera nya videofilmer av andra nya kärnvapensystem.

Det är bland annat de första bilderna av en kärnvapenbestyckad undervattensdrönare som också är under utveckling. Den kan skickas mot avlägsna kuststäder och hamnar vid andra kontinenter.

I början av året läckte uppgifter om drönarna från amerikanska dokument.

Dessa uppgifter bekräftades i mars, då Rysslands president Vladimir Putin höll ett mycket uppmärksammat tal i parlamentet, duman.

Han sade att Ryssland utvecklar nya kärnvapen som försvarsalliansen Nato inte kommer att kunna stoppa med sitt missilförsvar.

Då visade han animationer av de nya kärnvapensystemen. Nu publicerar försvarsministeriet vad som beskrivs som autentiska videor.

Tester med fjärrstyrda undervattensdrönaren ”Poseidon” har inletts. Den har kapacitet för kärnvapen och kan skickas till hamnar eller detonera i närheten av hangarfartyg, uppger nyhetsbyrån Tass. Videon är publicerad på Rysslands försvarsministeriums Youtube-kanal den 19 juli 2018. Foto: Rysslands försvarsministerium

”Största problemet i världen”

Bilderna publiceras alltså bara några dagar efter att Trump och Putin diskuterade kärnvapenfrågan på toppmötet. Några dagar före mötet sade USA:s president Donald Trump att kärnvapnen är ett mycket stort problem.

– Kärnvapen är det största problemet i världen, sade han på presskonferensen med Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Förhandlingstaktik

Enligt Fredrik Westerlund, kan publiceringen av bilderna och uttalanden som gjorts, vara ett sätt för Ryssland att stärka sin position inför en eventuell förhandling med USA om rustningskontroll.

Om Ryssland förhandlar bort vapnet kan det uppfattas som nedrustning, medan det i själva verket innebär att landet avstår från att rusta upp, menar Westerlund.

– Jag kan tänka mig att den atomdrivna kryssningsroboten är någonting Ryssland kan vara berett att förhandla bort vid en eventuell förhandling om rustningskontroll. Den ryska inställningen är att förhandling sker från styrkeposition. Då måste man visa upp styrka.

Radioaktivt nedfall vid tester

Enligt obekräftade uppgifter från amerikanska myndigheter har USA tidigare övervägt att utveckla motsvarande vapen. Men bland annat på grund av riskerna med oskärmad kärnreaktor, avstod USA från att utveckla det, uppger Westerlund.

– Testskjutningar av de här robotarna blir smutsiga. Främst där roboten med reaktorhärden landar. Det blir dessutom radioaktivt nedfall över de områden där den flyger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.