Den 9 maj, känd som ”Segerdagen” i Ryssland, firas vanligtvis med en militärparad. Nu kan dagen innebära att kriget i Ukraina eskalerar ytterligare, enligt Kristian Gerner. Foto: Alexei Alexandrov/TT

Professorn: Kriget kan komma att eskalera 9 maj

Publicerad

Den för Ryssland symboliska dagen 9 maj kan innebära att kriget i Ukraina eskalerar ytterligare. President Putin kan komma att deklarera fullskaligt krig och överge retoriken kring en ”särskilt militäroperation”, menar experten i rysk politik Kristian Gerner.

Den 9 maj, känd som ”Segerdagen” i Ryssland, uppmärksammar nazisternas nederlag vid slutet av andra världskriget 1945. Den firas vanligtvis med en militärparad som ryska ledare observerar uppifrån Lenins mausoleum på Röda torget i Moskva.

Flera västerländska analytiker och militära tjänstemän misstänker att Putin kan komma att utnyttja den symboliska betydelsen och propagandavärdet av 9 maj för att tillkännage antingen en seger i kriget mot Ukraina, eller en kraftig upptrappning av aggressionen.

– Det som nu spekuleras kring är att Ryssland möjligen tänker ”Nu ska vi fullfölja segern över Nazityskland 1945 med att besegra ”Naziukraina” 2022, säger professor Kristian Gerner.

Börja kalla det för krig?

Ryssland har hittills refererat till invasionen av Ukraina som en ”särskild militärinsats”, men många menar att Moskva den 9 maj kommer att kalla det för ett ”krig” för första gången.

– Jag tror att Putin kommer att försöka gå vidare från sin ”särskilda militärinsats”. Han har lagt grunden för att kunna säga ”titta, det här är nu ett krig mot nazister, och vad jag behöver nu är mer folk, sa Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace till LBC Radio förra veckan.

Ryssland: ”Struntprat”

Att Ryssland skulle ha för särskild avsikt att avsluta kriget innan den 9 maj är ”struntprat” enligt den ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov, rapporterar Reuters under onsdagen. Även landets utrikesminister Sergej Lavrov dementerade misstankarna tidigare i veckan:

– Vår militär kommer inte att anpassa sina handlingar till något datum, inklusive Segerdagen.

Men enligt Kristian Gerner kan man inte lita på den ryska ledningens ord.

– Det har sedan den 24 februari utförts flera överraskningar av Ryssland. Vi har haft svårt både i USA och Europa att förstå, med vårt sätt att se på verkligheten. Därför är det egentligen omöjligt att förutsäga vad Ryssland kommer att ta sig till härnäst, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det har övergått från ett hedrande till en militäruppvisning, säger korrespondenten Bert Sundström om det ryska 9 maj-firandet. Foto: SVT/Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.