Rysslands president Vladimir Putin säger att en av hans döttrar vaccinerats mot covid-19. Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT

Analys: ”Rysslands coronavaccin handlar om nationell prestige”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att bli först med att producera ett vaccin mot viruset som orsakar covid-19 handlar inte bara om att begränsa pandemin. Det handlar också om stora vinster för de läkemedelsföretag som kommer att kunna sälja miljoner, om inte miljarder, vaccindoser. Men, åtminstone här i Ryssland, handlar det också om nationell prestige.

Bert Sundström

Utrikesreporter

När president Vladimir Putin på tisdagen offentliggjorde att en av hans två döttrar fått två doser av vaccinet, drabbats av lite feber, men nu mår utmärkt, så är det åtminstone delvis ett sätt att marknadsföra Ryssland som världsledande när det gäller utveckling av läkemedel.

Vaccinet är tillräckligt testat, det är säkert, det ger immunitet och inga allvarliga biverkningar, sa Putin. Och idag godkände alltså det ryska hälsodepartementet vaccinet för användning i stor skala.

Fas-3 tester inte inledda

Vaccinet som godkänts har utvecklats av det anrika Gamalejainstitutet i Moskva. Men också vetenskapliga företrädare för institutet har tidigare sagt att det nog skulle dröja lite längre innan tillräckliga tester hade genomförts.

Så kallade ”fas-3-tester” av det ryska vaccinet har ännu inte inletts. Sådana tester innebär att tiotusentals försökspersoner vaccineras och övervakas under lång tid. Att godkänna ett nytt vaccin efter bara ett par månaders tester på något hundratal försökspersoner är direkt oansvarigt, menar många.

”Sputnik-ögonblick”

Chefen för den ryska fond som finansierar utvecklingen av vaccinet, Kirill Dmitrijev, har kallat det hela för ett ”Sputnik-ögonblick”. Han syftar på att hela världen togs på sängen när Sovjet 1957 sköt upp en satellit i rymden. Nu blir Ryssland först i världen med ett vaccin som ska stoppa covid-19.

Om det visar sig att vaccinet fungerar och inte leder till allvarliga biverkningar kan det bli en avgörande framgång för att begränsa pandemin. Fast det lär dröja månader innan vi vet om Ryssland har haft för bråttom, eller om det är skeptikerna som är för misstrogna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.