Rysslands ambassadör: Inte bra kyssas på gatan

Uppdaterad
Publicerad

Svenska homosexuella är välkomna till Ryssland. Men det är inte bra om de kysser varandra offentligt. Det sade Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör i Sverige, när han intervjuades i söndagens Agenda. 

Många känner oro för vad som kan hända om den ofta gayvänliga publiken kommer till Ryssland efter en rysk seger i Eurovision Song Contest (ESC). I ett reportage i Agenda säger en svensk homosexuell att Ryssland inte borde få arrangera ESC. Han anser att landets strikta lagar mot homosexuella kränker de mänskliga rättigheterna.

Men Viktor Tatarintsev kan inte se att det skulle bli några problem för de tillresta homosexuella Eurovision-entusiasterna som väntas komma till Ryssland om det ryska bidraget vinner ESC i Stockholm nästa vecka.

– Sedan de nya lagarna trätt i kraft har vi haft många stora arrangemang, till exempel vinter-OS i Sotji. Och nu håller vi på att förbereda oss för fotbolls-VM 2018. Det är nästan varje månad som det pågår något stort internationellt arrangemang, sade ambassadören.

Inte bra kyssas på gatan

I ett reportage i Agenda säger en rysk homosexuell akrivist att flera demonstranter med regnbågssymboler greps både i Moskva och S:t Petersburg vid första maj-demonstrationer.

Viktor Tatarintsev vill inte uttala sig om de konkreta fallen men han välkomnar svenska homosexuella som vill komma till Ryssland.

– Jag kan säga till alla homosexuella i Sverige och västvärlden att de fritt kan komma till Ryssland  och se att allt är helt fridfullt. 

Dock sade Viktor Tatarintsev att det inte är riktigt bra att kyssas offentligt på gatan.

– Att kyssas offentligt ska man helst inte göra. Det står i lagen att man inte får visa upp detta. Man ska visa respekt för samhällsordningen. Var och en får bestämma själv vad det innebär.

Ett exempel på russofobi

I serien Ockupationen som just nu visas i SVT skildras hur Ryssland ockuperar Norge. Ambassadör Tatarintsev är föga förvånande missnöjd med hur hans land och landsmän skildras i serien.

– Ryssland och ryssar skildras på ett väldigt subjektivt sätt, sade Tatarintsev och påpekade att serien visas i Sverige tätt inpå 71-årsfirandet av segern över Nazityskland i Andra världskriget den 9 maj.

Enligt Tatarintsev är serien ett tydligt exempel på russofobi.

Demoniserar Ryssland

Viktor Tatarintsev menar att svenska medier ofta svartmålar Ryssland. Han använder även ordet ”demoniserar”.

– Vad Ryssland än gör är det fel. Man måste vara mera objektiv.

Se hela intervjun med Rysslands ambassadör genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet