Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och hans belarusiska motsvarighet Vladimir Makeij möttes under onsdagen.

Flera ministermöten mellan Ryssland och Belarus i veckan

Uppdaterad
Publicerad

I veckan besöker flera av Rysslands och Belarus ministrar varandra.

På onsdagen sammanstrålade ländernas utrikesministrar i Moskva och på torsdag besöker Rysslands premiärminister Belarus.

Samtidigt fortsätter oroligheterna i Minsk – där ett mjukvaruföretag under onsdagen utsattes för en räd varpå flera anställda arresterades.

De ryska och belarusiska toppolitikerna minglar flitigt med varandra denna vecka – samtidigt som Belarus skakas av en av de kanske starkaste protestvågerna i landets historia.

Ryska utrikesministern Sergej Lavrov meddelade under onsdagen, samtidigt som han själv hade ett sammanträde med Belarus utrikesminister Vladimir Makej, att Rysslands premiärminister Michail Misjustin kommer att besöka Belarus på torsdag.

Enligt tidningen The Moscow Times så förväntas Misjustins besök att handla om utökat ekonomiskt stöd från Ryssland till Belarus.

The Moscow Times skriver även att Belarus försvarsminister kommer att besöka Ryssland på fredag och att Vladimir Putin under de närmsta veckorna kommer att få besök av Alexander Lukasjenko.

Anställda gripna efter räd mot mjukvaruföretag

Samtidigt som ländernas bägge utrikesministrar höll sitt möte i Moskva under onsdagen så utfärdade belarusiska myndigheter en razzia mot mjukvaruföretaget Pandadocs kontor i Minsk.

Enligt Reuters så uppger Pandadocs vd Mikita Mikado att anställda sitter frihetsberövade och att deras hem har sökts igenom.

Vidare så säger Mikado att vd:n för Pandadocs Minskkontor har ”förts bort”.

Mikado tror enligt Reuters att räderna beror på en intervju där han själv kommenterade det politiska läget i Belarus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.