Därför pressar Ryssland på just nu

Uppdaterad
Publicerad

Goda statsfinanser, ett försvagat väst och upptagna världsledare. Det är ingen slump att den ryska kravlistan kommer just nu, enligt Rysslandsexperten Gudrun Persson.

– Man utgår från en styrkeposition och pressar på, säger hon i SVT:s Agenda.

Ryssland har samlat tiotusentals – enligt en del bedömningar över 100 000 – soldater nära gränsen mot Ukraina under hösten.

Moskva har därefter skickat en kravlista till Nato och USA, där man bland annat kräver att militäralliansen inte ska ta in några nya medlemmar.

Enligt Gudrun Persson, Rysslandsexpert och forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, finns det flera skäl till att kraven läggs just nu.

– Den ryska sidan har sin rationalitet och sin logik. Ibland ser en del bedömare i väst inte riktigt det utan säger att det är bisarra krav, men utifrån den ryska horisonten ser man ett försvagat USA och EU, säger Persson.

God valutareserv och statsfinanser

Rysslands någorlunda goda statsfinanser och en god valutareserv anges som ytterligare skäl till upptrappningen.

Dessutom har flera av världsledarna fullt upp med annat, fortsätter hon.

– Merkel är borta i Tyskland, Macron valkampanjar i Frankrike och Johnson har väldiga problem i Storbritannien just nu.

Ser du någonting som skulle minska spänningarna?

– Det här är en konflikt som man inte löser på ett samtal i Genève. Här gäller hårt arbete. Det är svåra frågor, det är komplicerat. Man har talat om medeldistansrobotbegränsningar i Europa, vilket vore mycket bra för vår säkerhet i norra Europa, säger Persson och fortsätter:

– Det här berör också hela säkerheten. Från Kolahalvön, via Östersjön och ner till Svarta havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.