Rysslandsforskare: Kan inte uteslutas att Sverige hamnar på listan

Uppdaterad
Publicerad

I ett regeringsdekret har Ryssland beslutat att USA och Tjeckien ska betraktas som ”ovänliga stater”. Beslutet kan ses som ytterligare ett steg i de allt sämre relationerna mellan länderna, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

Enligt Martin Kragh är Rysslands drag inte något nytt, utan snarare bara ytterligare en åtgärd som bekräftar de spända relationerna mellan USA, Tjeckien och Ryssland. Spänningarna har växt inte minst sedan 2014, i och med Rysslands agerande mot Ukraina.

– Vi har också andra frågor om misstänkta och bekräftade försök till valpåverkan, cyberattacker, med mera. Det här är enbart den sista anhalten i den här konflikten som vi sett pågå i flera år, säger han.

Enligt den ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov är endast två länder uppsatta på listan. Rent konkret innebär det begränsningar för hur många ryska medborgare USA och Tjeckien får anställa vid sina ambassader och konsulat, något som enligt Martin Kragh försvårar utbytet mellan länderna.

På 80-talet, under Kalla kriget, vidtog Ryssland liknande åtgärder mot USA. Det ledde då till att stormakten fick ta till nya lösningar för att underlätta det diplomatiska arbetet, till exempel genom samarbete med andra ambassader. Dagens beslut kan leda till liknande initiativ, enligt Kragh.

Men samtidigt är det osannolikt att USA kommer låta Rysslands beslut stå okommenterat, säger han.

– Vi kan säkert vänta oss någon typ av svar. Det kan vara ett politiskt svar, ett fördömande, eller att man kallar upp ambassadören till amerikanska utrikesdepartementet. Men USA kan i sin tur också mycket väl komma att utöka sanktionerna mot Ryssland. Det har man gjort relativt nyligen. I kongressen och Vita huset finns en konsensus om sanktionsvapnet, säger Martin Kragh.

Martin Kragh tror att fler länder kan komma att läggas till på listan. Det går heller inte att utesluta att Sverige får samma status, säger han. Hör mer i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.