Pedro Sánchez i det spanska parlamentet under tisdagen. Foto: Manu Fernandez/TT

Sánchez får fortsatt förtroende i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att det blir socialistledaren Pedro Sánchez som får möjlighet att bilda en koalitionsregering i Spanien, rapporterar Reuters.

Under tisdagen röstade det spanska parlamentet om vem som skulle få bilda regering och Sánchez vann med en hårsmån – då 167 ledamöter röstade för honom och 165 emot honom. 18 ledamöter avstod.

Sánchez har tillsammans med koalitionspartnern Pablo Iglesias, ledaren för vänsterpartiet Unidas Podemos, meddelat att de kommer införa skattehöjningar för höginkomsttagare och företag. De har även sagt att de kommer att dra tillbaka vissa arbetsreformer som antagits av den tidigare regeringen.

När det kommer till frågan om självständighet i Katalonien har Sanchez sagt sig vara öppen för politisk dialog, som kan leda till en folkomröstning, så länge den förs enligt landets konstitution.

Men då koalitionen inte har en klar majoritet i parlamentet krävs det förhandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.