Nya tyska strategin är att visa styrka tillsammans med en rad andra myndigheter och slå till där de kriminella är mest sårbara. Foto: SVT

Så bekämpar tysk polis klankriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

I Ruhrområdet i västra Tyskland finns fler än 100 släktklaner med högkriminella medlemmar, enligt polisen där. Nya tyska strategin är att visa styrka tillsammans med en rad andra myndigheter och slå till där de kriminella är mest sårbara – de tusen nålstickens strategi.

– För de kriminella klanerna handlar det om pengar. Och man måste bara följa spåren efter pengarna. De tusen nålsticken betyder att vi fortsätter plocka bort dem så länge de inte följer våra regler, säger Frank Richter som är polischef i Essen.

I hans stad är problemen med så kallad klankriminalitet störst hela delstaten. I snart två års tid har polisen där med täta mellanrum gjort tillslag mot spelhallar, nattklubbar, barer och shisha-caféer där man röker vattenpipa. Målet har varit att bekämpa illegalt spel, droghandel, utpressning och penningtvätt.

Letar svaga punkter

I ett allt tätare samarbete med tull, skattemyndigheten, ekobrottsutredare och kommun försöker de hitta de svaga punkterna hos kriminella från ett hundratal storfamiljer, klaner, med rötter i framförallt Libanon eller Turkiet.

– Vi måste visa närvaro, visa att staten är stark och att det inte finns någon plats för parallella samhällen eller parallella rättssystem, säger polischefen.

– Man får akta sig så det inte blir en allmän misstanke mot de här familjerna. Men jag kan inte utesluta att det kan påverka möjligheterna för somliga att få jobb. Vårt uppdrag är hursomhelst att inte skjuta det här problemet åt sidan längre, fortsätter han.

”Rasistiskt”

På en uteservering i stadsdelen som polisen särskilt hårdbevakar träffar vi Jamal Remmo. Han pekas ut av polisen som en av de mest inflytelserika klanbossarna i Essen.

– Det är razzior här tre gånger i veckan. De rusar in med tullen, utlänningsmyndigheten, med knarkhundar. Javisst, till och från så hittar de lite tobak. Men herregud, vi säljer ju tobak här. Vi säljer inte knark, inte kvinnor, inte vapen, berättar Jamal Remmo.

– Om jag nu är klanboss, är man då automatiskt kriminell? Jag tycker det här är rasistiskt. Man måste behandla oss som alla andra, som spanjorerna, grekerna eller polackerna. Eller tyskarna, de är heller inga änglar, säger Remmo.

Svårt att bevisa

Han är själv dömd för brott, och misstänks för ytterligare nya. Men trots två års fokus på klanmiljöerna så polisen haft svårt att få fram bevis som håller mot misstänka ledargestalter.

– Vi har fått domar och åtal mot en del i mellanskiktet. Men deras system är väldigt sammantvinnat, liksom andra maffiaorganisationer, och det är svårt att få bevis. Men vi är på väg och jag tror vi kommer komma dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.