• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Ken Ballards kamp för sin son Ashurs rättigheter har blivit uppmärksammat av flera nationella medier. Foto: Iman Tahbaz/privat

Så blev pappan från Texas en kämpe för transpersoners rättigheter

Publicerad

Acceptera ditt barn, eller ta risken att få besöka en gravsten. Ken Ballard, en tystlåten pappa från Little Elm i Texas, hade aldrig trott att han skulle gå i täten i kampen för transpersoners rättigheter. Men en lag som hotar att ta ifrån hans son rätten att själv få välja vilken toalett han vill använda – förändrade allt.

Han tycker inte om att prata inför andra. När familjen har gäster över på besök brukar han försöka smita iväg till ett annat rum. Introvert, så beskriver sig Ken Ballard. 

Men ändå har en video på honom, där han står och talar framför en kamera, setts av miljoner. 

LÄS MER: Lagarna mot transpersoner splittrar Texas mitt itu

För att förstå hur det hände behöver han berätta om ett mörkt kapitel i familjens historia. Det började med ett brev från personen han fram till den dagen hade kallat för sin dotter.

– Ashur var 12 då och vi hade märkt att han inte var så glad som han brukade, så vi försökte skaffa hjälp. I den processen hittade jag ett brev där han hade skrivit att han är transsexuell.

”Inte en risk jag var villig att ta”

I brevet stod det att Ashur försökt ta sitt eget liv. Han lades in på sjukhus. Ken Ballard beskriver sig som en IT-kille som söker lösningar på problem, så väldigt snart stod han och frun Melissa i en affär för att köpa sin son en ny garderob. 

När Ken Ballard ska berätta om den tiden brister rösten.

– Jag hade kunnat besöka en gravsten idag, om jag hade valt vägen att inte acceptera. Men det var inte en risk jag var villig att ta. Jag kallar mitt barn vad han än vill bli kallad innan jag skriver hans namn på en gravsten.

Ken och Melissa har startat en grupp för andra transpersoner och deras familjer. Foto: Iman Tahbaz

I sin ungdom var han själv konservativt kristen, spelade i ett kristet rock-band och läxade upp människor om vilken bibel de skulle läsa. Han har levt sitt liv i en del av Texas där det inte är självklart att kunna komma ut som hbtq-person. Men inget av det har haft någon betydelse, säger han.

– Det går inte att hålla fast vid sina ideal om valet att förändra dem betyder att ditt barn fortsätter att leva. Människor behöver förstå att det är en verklighet, det är ett val man kan ställas inför.

– Om ditt barn kommer till dig, och de är på botten. Och det enda du behöver erbjuda dem är kärlek. Gör det. Att inte göra det kan bli det dyraste beslutet du någonsin tar.

En lag om vilken toalett man får använda

Han är en väldigt lågmäld person. Men det finns något som gör Ken Ballard rasande. Något som fick honom att sätta sig i bilen och köra till huvudstaden Austin för att hålla ett tal framför kongressbyggnaden.

Det handlar om en lag, en så kallad ”Bathroom bill”, som hindrar transpersoner från att själva välja vilken offentlig toalett de får använda. Det spelar ingen roll hur du ser ut, födelsebeviset är det som avgör. Och att få sitt födelsebevis ändrat är en lång, och ofta väldigt dyr, process.

På golvet i kongresshuset stod Ken Ballard och höll ett tal. Foto: TT

För Ashur skulle det betyda att han kanske måste gå in på damernas toalett när det är dags för honom att börja high school. Det skulle också betyda att han behöva visa ett ID för att styrka att han befinner sig på ”rätt” ställe.

– Det handlar inte om toaletter, och det vet vi. Jag har en dotter som de påstår sig försöka skydda med den här lagen, men jag är inte orolig när hon går in på en offentlig toalett. Jag köper det inte, säger han.

”Jag gör bara vad man ska göra”

Det var därför han ställde sig framför några kameror i januari i år. Det var därför han höll ett tal om sin son, och det är därför han släpper in två journalister från Sverige för att berätta sin historia.

– Det är ett jobb som ska göras. Jobbet är att se till att Ash har samma rättigheter som jag har. Jag vaknar inte på morgonen och undrar om jag får gå på en viss toalett, eller att någon ska slå ner mig för att jag är jag. Det ska inte han heller göra. Jag gör bara vad man ska göra, jag är hans pappa.

LÄS MER: Tiotals transpersoner mördade – bara i år

De konservativa republikanerna i Texas senat resonerar annorlunda. Lagförslaget röstades igenom med en majoritet på 21-10. Nu ska det upp i representanthuset. För Ken Ballard spelar det mindre roll vad som händer, han ser det som att guvernören och de andra redan skickat ut en signal att det är okej att diskriminera hans son.

Ashur blir i dag skolad hemifrån, men Ken oroar sig för hur det blir när han ska börja på high school. Foto: Iman Tahbaz

En attack mot Ashur, är en attack mot honom, säger han.

– Det här är mitt hem. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte funderat på att lämna det. Jag älskar min delstat, när människor frågar mig var jag kommer ifrån så är jag stolt att få svara Texas. Men mina ledare får mig att känna annorlunda.

Han måste ännu en gång ta en paus. Det här gör honom arg, säger han.

– Ironiskt nog kommer ordet Texas från ordet ”Tahoz”, som betyder vän eller allierad. Det som de gör just nu i kongressen är inget av det.

Har startat grupp för andra familjer

Ken Ballard säger själv att det är hans fru som drar det stora lasset, Melissa som sen Ashur kom ut har startat en stödgrupp för andra familjer till transpersoner. Hon tar emot samtal från föräldrar – och från barn som inte vågar prata med sina föräldrar. Ken ordnar en årlig campingtur som han säger är öppen för ”alla som känner sig som män eller pojkar”.

LÄS MER: Pastorn: De säger att jag inte kan vara kristen och transsexuell

De tycker inte att det de gör är något speciellt, trots alla kommentarer och mejl som Ken Ballard fått sen han började föra sin sons talan offentligt. Han försöker att inte läsa så mycket, eftersom det finns de som inte tycker att han har gjort rätt.

– Människor kan säga vad de vill. Men innan du stått inför det valet har du ingen aning om vad du pratar om, och jag hoppas att du aldrig behöver ha det. Men om du står inför det valet – ditt barns liv eller död – så hoppas jag att du väljer rätt. Oavsett vad du tror att du tycker om mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholm Pride 2017

Mer i ämnet