Khalid Masood dödade fyra personer vid attacken i London. Foto: TT

Så förvandlades Khalid Masood från omtyckt elev till massmördare

Uppdaterad
Publicerad

Från omtyckt kille i skolan till misstänkt terrorist. Bekanta berättar om Khalid Masoods livsresa som slutade med att han dödade fyra människor i London. Men det var inte första våldsdådet.
– Han höll kniven mot min strupe och sade: ”Jag vill ha blod”, säger en före detta vän.

I onsdags rammade 52-årige Khalid Masood ned gångtrafikanter med sin bil på Westminster Bridge i närheten av parlamentet i London. Därefter högg han ned en polis. Totalt dog fyra personer och tiotals skadades vid attacken.

Nu kommer fler uppgifter om hans bakgrund.

Läs mer: Här evakueras parlamentet

Bytte namn

Khalid Masood föddes som Adrian Elms i Erith i London, som son till en ensamstående 17-årig mor. Två år senare träffade modern en man som hon gifte sig med, och sonen tog hans efternamn Ajao. Familjen flyttade till Tunbridge Wells, där Masood spelade fotboll under sin skoltid.

– Han var en fantastisk kille, en mycket trevlig kille. Alla kom överens med Adrian, han var en härlig kille, säger Stuart Knight som gick i samma högstadieskola, till The Guardian.

En annan elev säger till tidningen:

– Han hade en stark personlighet och alla gillade honom. Han var mycket begåvad och mycket bra på kemi. Jag tror att han ville göra något sådant efter att han hade lämnat skolan.

Började begå brott

Men när han gick ut högstadiet tappade han kontakten med sina klasskompisar och började begå brott. Som 18-åring var han inblandad i droghandel och lämnade staden med skulder.

När Masood var 28 år träffade han en kvinna och paret fick två döttrar. De flyttade till byn Northiam i Sussex. Han började jobba på ett kemiföretag, studerade på universitet och startade eget bolag.

Samtidigt verkade hans känsla av utanförskap och ilska växa.

– Han var mycket intelligent men alltid lite elak. Han brukade lösa korsordet i Telegraph och, för att vara rättvis, samtala på en intelligent nivå men han var lite rasistisk, säger en kvinna som jobbade på en lokal pub, till The Guardian.

Läs mer: Han är mannen bakom terrordådet

Skar man i ansiktet

En kväll hamnade Masood i bråk med en man. Han skar sönder bilklädseln i mannens fordon och skar honom i ansiktet.

En före detta vän säger att han själv blev attackerad när han försökte lugna ned Masood.

– Han höll kniven mot min strupe och sade ’Jag vill ha blod, jag vill ha lite jävla blod, jag vill döda någon’, säger den före detta vännen till The Telegraph.

Masood dömdes till två års fängelse för dådet.

Den före detta vännen berättar också att Masood vid ett tillfälle ska ha sagt till honom att han drömde om blod.

– Jag drömmer om att döda någon, ska Masood ha sagt.

I fängelse igen

2003 avtjänade Masood ytterligare ett fängelsestraff efter att ha attackerat en man med kniv i sin dåvarande hemstad Eastbourne. Några månader efter att han kom ut gifte han sig med en muslimsk kvinna och bytte namn till Khalid Masood.

En släkting till hustrun säger att Masood var mycket kontrollerande.

– Han var psykopat och jag menar det i den medicinska definitionen av ordet. Han kom från en trevlig familj, hade allt, men det var något allvarligt fel med honom, säger hustruns släkting till The Telegraph.

Paret skildes senare.

Checkade in på hotell

Masoods senast kända adress var i Birmingham.

Kvällen före attacken i London checkade han in på ett hotell i Brighton. Enligt hotellchefen uppträdde han trevligt.

– Han var mycket vänlig, skrattade och skämtade, säger hotellchefen till The Independent.

Besökte Saudiarabien

Polisens utredare försöker nu bilda sig en uppfattning om hur han blev radikaliserad.

Enligt en barndomsvän vände sig Masood till islam under fängelsetiden. Han besökte Saudiarabien vid tre tillfällen och stannade i totalt två år, han ska bland annat ha undervisat i engelska i landet, skriver Sky News.

Samtidigt försöker polisen ta reda på om Masood agerade på ensam hand, hade medhjälpare eller styrdes av andra.

Läs mer: Här förberedde 52-åringen terrordådet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken i London

Mer i ämnet