Emmanuel Macrons parti vann en jordskredsseger i parlamentsvalets första omgång Foto: AP/TT

Macron vinner storseger – ”krossar” traditionella partier

Uppdaterad
Publicerad

Emmanuel Macrons parti La République en marche vann en jordskredsseger i det franska parlamentsvalets första omgång, i vilken valdeltagandet varit historiskt lågt. Macrons nybildade rörelse så gott som utklassar de äldre partierna.

– Det franska folket har visat att de vill ha snabba reformer, säger en talesman för regeringen enligt Reuters.

Vid klockan 21 svensk tid utropades Emmanuel Macron och hans parti La République en marche till segrare i parlamentsvalets första omgång av premiärminister Édouard Philippe, enligt AP.

LÄS MER: Analys: Macrons våg lyfter in unga och oprövade

I den första omgången får La République en marche 32,3 procent, högerpartiet Republikanerna 21,6 procent och högernationalistiska Nationella fronten 13,2 procent, enligt inrikesdepartementet, rapporterar TT.

Prognoser, delvis baserade på resultat, visar att Macrons mittenrörelse, tillsammans med allianspartnern Modem, kommer att få mellan 400 och 445 platser av de 577 platserna i parlamentet efter den andra omgången på söndag. Ett sådant resultat skulle innebära att han får en av de största majoriteterna i parlamentet på 60 år.

LÄS MER: Reaktioner på valresultatet: ”Frankrike är tillbaka”

– Det är en sensation och historiskt, måste man säga om det här håller i sig till nästa val, säger SVT:s utrikesreporter Christian Catomeris på plats i södra Frankrike.

Valdeltagandet var historiskt lågt – enligt inrikesministeriets siffror har 51, 29 procent avstått från att rösta.

LÄS MER: Därför ska du bry dig om valet i Frankrike

Traditionella partier tappar enormt

Resultatet innebär ett enormt tapp för de traditionella partierna – socialistpartiet väntas minska sina mandat från 280 till mellan 20 och 30. Republikanerna väntas minska från 194 till mellan 85 och 125 vilket också är en jätteskräll för Macrons rörelse, som bildades så sent som i fjol.

– Det blir naturligtvis en kris för de här partierna som har varit så dominerande, säger SVT:s Christian Catomeris.

LÄS MER: TV: Det här är Frankrikes nya president Emmanuel Macron

577 ledamöter ska tillsättas

577 ledamöter i lika många valkretsar ska i valets första omgång tillsättas, av 7.881 deltagande kandidater. Den relativt nytillträdde president Emmanuel Macron och hans parti La republique en marche har varit favorittippade inför valet.

Bara en liten del av valkretsarna väntas avgöras i första omgången – det definitiva resultatet lär visa sig först efter andra valomgången den 18 juni.

Se faktarutan nedan för en förklaring av det franska parlamentsvalet.

LÄS MER: TV: Hur går det för Macron – unikt mäktig eller svag?

Fakta: Franska parlamentsvalet

  • Valet till det franska parlamentet hålls i två omgångar, i dag och den 18 juni.
  • 577 ledamöter väljs, i lika många valkretsar. Av dem finns 22 i franska områden utanför Europa och 11 väljs av franska medborgare utomlands.
  • 7 881 kandidater ställer upp.
  • Bara en liten del av valkretsarna väntas bli avgjorda i första omgången.
  • Kandidaterna representerar, i huvudsak, fem större partier: President Emmanuel Macrons mittenrörelse Republiken på väg (LREM), högerns Republikanerna (LR), Socialistpartiet (PS), vänsterns Det okuvade Frankrike (La France insoumise) samt högernationalistiska Nationella fronten (FN, Front National).
  • Om någon får över 50 procent av rösterna (minst 25 procent av de röstberättigade) i en valkrets är det avgjort redan i första omgången, personen får mandatet som valkretsen gäller.
  • Om ingen får över 50 procent går de kandidater som fått ett stöd på lägst 12,5 procent av de röstberättigade vidare till den andra omgången. Den som får flest röster i andra rundan vinner.
  • Vinnaren tar allt, det vill säga mandatet, i valkretsen.
  • Valdeltagandet brukar vara lägre än i presidentvalen. I parlamentsvalen 2012 var det 56 procents valdeltagande i första omgången, 57 i den andra. Nu spås 60 procent.
  • I det nuvarande parlamentet hålls majoriteten av Socialistpartiet som har 280 mandat mot högerpartiet UMP, som bytt namn till Republikanerna, 194.

Källa: Landguiden, ui.se, Mediapart.fr

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.