Så här ser coronaviruset ut – egentligen

Uppdaterad
Publicerad

Ett österrikiskt företag har tagit fram nya bilder som de menar är de mest detaljerade bilderna hittills på coronaviruset.

– Det är ett stort kliv framåt och bidrar till ökad förståelse för coronavirusets uppbyggnad.

För att få fram de nya bilderna har man använt en teknik kallad cryo-electron tomography och visat ett slags 3D-scannad bild av viruset.

– Man använder en väldigt kraftfull teknik för att studera strukturen hos autentiska coronavirus i dess verkliga miljö. Detta har tidigare gjorts i 2D, men nu gör man det i 3D, vilket är ett stort kliv framåt, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Coronapandemin

Bilderna, som färglagts för att bli extra tydliga, visar egentligen inget nytt men de bekräftar modellen av hur coronavirus ser ut.

– Det är positivt, och bidrar till att vi få ökad förståelse för coronavirus struktur och funktion. Det kan också ge vägledning om hur man kan utveckla coronavirusvacciner med till exempel nanoteknik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet