Mer än 95% av kvinnorna i New Delhi känner sig otrygga i offentliga utrymmen Foto: TT

Så kämpar unga kvinnor i New Delhi mot trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 95 procent av kvinnorna i New Delhi uppger att de känner sig otrygga i offentliga utrymmen. Staden har skakats av ett stort antal våldtäkter och trakasserier, och nu vill New Delhis kvinnor se en förändring.

Senast i går berättade den Indiska skådespelerskan Zaira Wasim om hur hon blivit trakasserad på ett flyg, och 2012 uppmärksammades en fruktansvärd gruppvåldtäkt på en buss i New Delhi. Nu har kampanjen MeToo fått stort genomslag i landet, och i New Delhi kämpar unga kvinnor för att förbättra sin situation.

-Våld mot kvinnor och sexuella trakasserier ses ofta enbart som ett problem för kvinnor, men att bekämpa det kräver en större medborgerlig insats, förklarar Shruti Kapoor, grundare av Sayfty en organisation som arbetar med att förändra synen på våld mot kvinnor i Indien. Det rapporterar Al Jazeera.

Belysa problemet

I vissa delar av staden tar föräldrarna sina barn ur skolan hellre än att låta dem gå dit och riskera att bli trakasserade eller överfallna längs vägen.

Pooja, en tonåring i staden, berättar om omvägarna hon tog som 15-åring hem från skolan. Hennes föräldrar lät henne inte gå ut och leka eller syssla med sport på grund av en oro för trakasserier. Hon gick samman med andra tonåringar och tillsammans samlade de in pengar till en gatlykta för att skrämma bort skumma förbipasserare.

Placera trakasserier på kartan

Att förbättra belysningen i staden är en av metoderna som lyfts för att förbättra situationen. Organisationen Safer Cities arbetar för att förebygga trakasserier genom workshops och förbättrad belysning i områden där män samlas och trakasserar kvinnor. De kartlägger berättelser om trakasserier i New Delhi för att visualisera problemet.

-Att se problemet på en karta gör att du ser det på ett annat sätt, säger Elsa Marie D'Silva, grundare av Safe Cities.

I stadsdelen Mangolupuri, New Delhi, upplever Pooja och andra unga kvinnor att trakasserierna nära hemmet halverats tack vare det förebyggande arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.