En bit av en kudde, en ovanlig lampa eller en påse. Det är saker som kan hjälpa Europol att hitta pedofiler. Känner du igen någon av bilderna?

Så kan du hjälpa Europol spåra pedofiler

Uppdaterad
Publicerad

Känner du igen någon av dessa saker? Då kan du hjälpa Europol att spåra pedofiler. Genom att lägga ut bilder på detaljer ur filmer där barn och unga utsätts för sexuella övergrepp hoppas Europol få in tips om var bilderna är tagna. Hittills har man fått in 12.300 tips.

Det är första gången som den europeiska polismyndigheten gör på det här viset och släpper nu 30 bilder på olika små detaljer ur filmer där barn och unga utsätts för sexuella övergrepp. På bilderna syns bland annat halsband, shampooflaskor, tröjor, en matta, en lampa och en dusch. Europol söker svar på om någon känner igen sakerna och i vilka länder de olika sakerna kan köpas. Bilderna är från fall där utredarna har gått bet på att hitta gärningsmannen eller ens filmens ursprungsland.

LÄS MER: Polisen startar aktion mot barnporr

Kampanjen Trace an object startade 1 juni på den internationella barndagen och har under de senaste två veckorna genererat 12.300 tips som Europol har fört vidare till utredare i olika europeiska länder.

”Skulle kunna vara i Sverige”

– Än så länge är det för tidigt att säga om tipsen lett till att några brott uppklarats men våra utredare jobbar nu för fullt med varje ledtråd vi fått in, skriver Tine Hollevoet, talesperson på Europol i ett mejl till SVT Nyheter.

På en bild syns ett vinterlandskap från ett fönster och några hus i bakgrunden. Europol undrar ifall någon känner till platsen, som skulle kunna vara ett vanligt bostadsområde i ett nordiskt land.

– Det skulle kunna vara Sverige, men vi vet inte, det är just därför som vi frågar människor om hjälp på det här sättet, skriver Tine Hollevoet.

Sedan i januari 2016 har Europol gjort liknande efterlysningar för brottsmisstänkta personer på sin ”EU:s most wanted list” som sedan starten har resulterat i 35 gripanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.