Så ställer sig Europa till coronapassen

Publicerad

Coronapassen har varit hett omdebatterade i Europa och inte en självklarhet för alla länder. Så här ställer sig några av de europeiska länderna till vaccinationsintyget som ska underlätta utlandsresor.

Cypern

De EU-medborgare som kan visa att de vaccinerat sig mot covid-19 kommer att få resa in i landet utan restriktioner.

Danmark

Danmark kommer att erbjuda sina medborgare coronapass för att kunna visa upp dem i de länder som kräver sådana.

Estland

Estland påbörjade arbetet med att ta fram digitala vaccineringsbesvis i höstas och hoppas att detta skall underlätta för resande mellan länder.

Frankrike

Frankrike har inte ställt sig bakom coronapassen, bland annat av integritetsskäl.

Georgien

Den som kan bevisa att man har fått två doser av ett coronavaccin kan röra sig utan restriktioner i landet.

Grekland

Grekland var det första landet i EU som efterfrågade ett dokument som bekräftade vaccination för att underlätta resandet. Grekland har till exempel undertecknat avtal med Serbien och Israel för resande mellan länderna med hjälp av så kallade coronapass.

Island

Island ger ut en typ av coronapass till de personer som har fått två doser vaccin och kommer att godkänna alla typer av coronapass som ges ut av andra EU-länder. Personer med den typen av vaccinationsbekräftelse kommer att undantas från restriktioner vid inresa till landet.

Italien

Italien har inte presenterat planer på att införa coronapass, men turistorganisationer inom landet har manat regeringen att fundera på den möjligheten så att turismnäringen kan komma igång igen.

Kroatien

Kroatien kommer inte att införa coronapass. I stället kommer man att i samarbete med landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheten dela ut ett säkerhetintyg till de företag inom turismen som anses vara coronasäkra. De som arbetar inom turismbranschen ska vaccineras i ett tidigt skede.

Polen

Polen har planer på en typ av vaccinationscertifikat som kommer att ge de vaccinerade medborgarna vissa rättigheter de som inte är vaccinerade inte har. De som reser in till landet och kan bevisa att de har fått vaccinet behöver inte testa sig vid inresa.

Portugal

Portugal stödjer arbetet med coronapass för att underlätta resor. De som har ett sådant pass skulle till exempel slippa tester vid inresa.

Rumänien

Rumänien stöttar inte förslaget om coronapass.

Slovakien

Slovakien stödjer införandet av coronapass och menar att det kommer att underlätta byråkratin kring gränspassering.

Spanien

Spanien arbetar med att ta fram någon typ av vaccineringsbevis eller pass. Landets turismminister Reyes Maroto har sagt att coronapass skulle kunna göra att man slipper obligatorisk testning och karantän vid inresa. Landet har också lämnat dörren öppen för så kallade resekorridorer mellan länderna.

Storbritannien

Storbritannien kommer inte att kräva coronapass för resande, enligt ansvarig minister Nadhim Zahawi. Anledningarna är bland annat att man ännu inte vet om vacciner hjälper mot smittspridningen och för att ett krav på vaccinering är diskriminerande, säger Zahawi.

Däremot kommer man kunna få ett intyg på vaccination om man behöver det för att resa till andra länder.

Tjeckien

Tjeckien ser över möjligheten att tillåta resande utan restriktioner för dem som är vaccinerade, men kommer inte att kräva vaccination för att kunna resa.

Tyskland

Tyskland har uttryckt skepsis gentemot coronapassen med anledning av säkerhets- och integritetsskäl.

Ungern

Ungern använder redan en typ av interna coronacertifikat för dem som vaccinerats eller har antikroppar, vilket gör att man kan undantas från vissa typer av restriktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.