Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dödssiffran väntas fortsätta stiga – men hoppet om att hitta överlevande finns fortfarande. Foto: Sedat Suna/EPA

Här pågår räddningsarbetena i Turkiet och Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsarbeten pågår för fullt i Turkiet och Syrien efter de jordskalv som drabbat området sedan i måndags. Men räddningsinsatserna når inte alla de tusentals som behöver hjälp och tiden håller på att rinna ut för de som fastnat under rasmassorna.

– Nu har man några dagar på sig. Sedan kan det ju ske mirakelräddningar också, säger David Norlin samverkansansvarig på MSB:s nationella urbana sök och räddning.

En flicka rapporteras ha räddats från rasmassorna 26 timmar efter den första jordbävningen. På tisdagen spreds också bilder på hur en annan liten flicka räddas från en kollapsad byggnad i Syrien av hjälporganisationen Vita hjälmarna.

Samtidigt börjar tiden rinna ut för de hundratals familjer som sitter fast under rasmassorna i de nordvästra delarna av Syrien, säger chefen för den syriska oppositionsstyrda civilförsvaret Raed al-Saleh enligt Reuters.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Flera länder skickar nu räddningsarbetare, sjukvårdare, ingenjörer och speciellt tränade sökhundar för att gräva igenom rasmassorna i Turkiet och Syrien i hopp om att hitta överlevare. Mer än 7 200 människor hade på tisdagskvällen bekräftats döda och tusentals har skadats. Dödssiffran fortsätter att stiga för varje timme.

MSB skickar under tisdagen och onsdagen en grupp personer till det drabbade området som en del av det stöd Sverige erbjuder till Turkiet. Det handlar om olika experter inom logistik, kommunikation och IT samt en byggnadsingenjör.

– De ska skapa förutsättningar för att hjälparbetet blir så bra som möjligt, säger David Norlin, samverkansansvarig.

”Som en nål i en höstack”

Christian Björses utbildar räddningshundar och är en del av MSB:s nationella förstärkningsresurs för urban sök- och räddning. Han tränar hundarna i liknande ras och skred som vi nu ser i Turkiet och Syrien.

– På många hus ser man direkt att där inte kan finnas några överlevande. När tegelhus raserar är det väldigt liten chans att det bildas några håligheter, men om det är större betongblock som rasar kan det bildas håligheter för människor, säger han om bilderna från katastrofen.

Räddningshundar är ett av de absolut viktigaste hjälpmedlen i den här typen av insatser.

– Det är som att leta efter en nål i en höstack, men hundarna begränsar storleken på den höstacken väldigt snabbt. Men sen behöver vi hjälp av många armar och ben för vi vet inte hur långt ned i raset personen befinner sig.

I stora delar av Turkiet sjunker nu temperaturen till minusgrader på nätterna. Väderförhållandena försämrar chanserna för överlevare och räddningsarbetarna måste nu jobba oroligt fort, rapporterar AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet