Analys: Mellanösterns konflikter påverkas av coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I Jemen har eldupphör utropats till följd av coronapandemin. I Syrien dödades färre civila under mars månad än under någon månad tidigare under kriget. Det råder inga tvivel om att Mellanösterns konflikter påverkas av virusutbrottet.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

I slutet av mars vädjade FN:s generalsekreterare António Guterres om en global vapenvila för att världen skulle kunna fokusera på att bekämpa coronaviruset. I Jemen har den saudiskledda koalitionen nu hörsammat FN:s uppmaning och utropat ett eldupphör som ska gälla i två veckor från och med idag.

Än så länge är det oklart hur Huthirebellerna som är den saudiskledda koalitionens motpart i konflikten ställer sig till vapenvilan. Men det råder inga tvivel om att Coronaviruset kommer att påverka Mellanösterns konflikter.

Coronapandemin

FN varnar för att krigsdrabbade länder i Mellanöstern, där sjukvårdssystemen redan är försvagade inte har något att sätta emot om covid-19 får fäste.

”Viruset har visat hur snabbt det kan röra sig över gränser, förstöra länder och ta människoliv. Vi har ännu inte sett det värsta” säger FN:s generalsekreterare.

Lägst antal dödade i Syrien sen kriget bröt ut

Enligt det Syriska Människorättsobservatoriet dödades färre civila i Syrien under mars månad i år än under någon månad sedan kriget bröt ut för nio år sedan. Sammanlagt dödades 103 personer i mars, hälften så många som under februari.

Virusutbrottet sammanföll med att en vapenvila som förhandlats Turkiet och Ryssland förhandlat trädde i kraft i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien.

De tre miljoner civila som lever i Idlib har inte stora förhoppningar om att vapenvilan kommer att hålla. Men hotet om covid-19 kan ha förlängt avtalets livstid.  Samtidigt är sjukvården i området extremt dåligt skick efter att sjukhus i området bombats sönder.

Rami Abdulrahman på Syriska Människorättsobservatoriet slår fast att oron är mycket stor för att viruset ska få fäste i provinsens flyktingläger. Fler än en miljon människor har tvingats på flykt i området sedan december.

Hittills har syriska myndigheter rapporterat ett fåtal dödsfall i covid-19. Hjälporganisationer säger att de kända fallen av smitta är ”toppen av ett isberg” och varnar för att virusets följder kan bli katastrofalt i lägren där människor lever extremt trångt och där hundratals personer ofta delar på en enda vattenkran.

Oro för IS i Irak

En annan effekt av pandemin är att amerikanska styrkor kan komma att lämna Syrien och Irak tidigare än vad som planerats. Det kan leda till att terrororganisationen Islamiska Staten trappar upp sina attacker.

Irak har det senaste året skakats allt mer av maktkampen mellan USA och Iran som har stort politiskt och militärt inflytande I landet. Maktkampen ser inte ut att ta paus under coronautbrottet.

Minst 69 personer har dött till följd av covid-19 i Irak. Efter att journalister från nyhetsbyrån Reuters intervjuat läkare och källor inom landets hälsoministerium som sagt att det verkliga antalet smittade är betydligt fler än de officiella siffrorna anger har nyhetsbyrån bötfällts och deras team har förbjudits att arbeta i Irak under tre månader.

Sköra sjukvårdssystem

Än så länge har Jemen inte rapporterat något fall av covid-19. Men flera städer i landet har infört utegångsförbud och fångar har släppts ut ur fängelser för att minska risken för smittspridning.

Den humanitära krisen i Jemen beskrivs som den värsta i världen och biståndsorganisationer varnar för ett ”mardrömsscenario”. 24 miljoner människor är redan idag i behov av humanitär hjälp.

Risk att omvärlden glömmer Libyen

Men frågan är om ett virusutbrott räcker för att tysta vapnen. Precis som i Jemen välkomnade de stridande parterna i Libyen till en början FN:s uppmaning till vapenvila. Under de senaste dagarna har intensiva strider skakat huvudstaden Tripolis södra delar.

Enligt en ny rapport från International Crisis Group lägger omvärlden idag mindre ansträngningar på att försöka nå en vapenvila i Libyen eftersom man tvingas fokusera på kampen mot pandemin i de egna länderna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet