Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Blomgren, korrsepondent i Mellanöstern, om hur stoppet i Suezkanalen påverkar världsekonomin: ”Förluster på 10 miljarder dollar per dygn”. Foto: SVT/TT

Stoppet i Suezkanalen: ”Konsumenter kan få betala högre priser”

Uppdaterad
Publicerad

Containerfartyget som grundstött och sitter fast i en av världens största farleder, Suezkanalen, kan bli en mardrömshistoria för världshandeln. Konsumenter kan komma att betala högre priser, för att kompensera stora ekonomiska förluster, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren i Morgonstudion.

Fartyget som sitter fast är så stort att det blockerar annan trafik att komma fram i kanalen. Det här får konsekvenser för världshandeln, eftersom trettio procent av hela världens containerlast passerar genom Suezkanalen. I onsdags steg oljepriset som en konsekvens av att fartyget grundstötte.

– Det finns beräkningar som visar på förluster på motsvarande tio miljarder dollar per dygn, så det finns en oro att konsumenterna ska få betala i form av högre priser längre fram, säger Stina Blomgren, Mellanösternkorrespondent.

Risk för korvstoppning

Fartyget som väger över 200 000 ton kan ta veckor att få loss vilket kommer skapa problem även för terminalerna som ska ta emot varorna i Europa, säger Fredrik Hermansson, VD för Greencarrier och agent för rederiet vars båt nu sitter fast.

– Jag ser inga problem med svenska terminaler och hamnar som gör ett fantastiskt jobb, men nere på kontinenten kan det bli oerhört svåra störningar framöver, där det kommer bli korvstoppning att hantera fartygen när de väl kommer loss, säger han i Morgonstudion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer