Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter på plats – så rörde sig 37-åringen. Foto: Jens Forsberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så rörde sig 37-åringen genom Kongsberg

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle ta 34 minuter från att det första larmet kom tills att den misstänkte 37-åringen i Kongsberg kunde gripas av polis. Under tiden hann fem personer dödas och tre skadas. Här är gärningsmannens väg genom staden.

  • 18:12 Coop Extra

Klockan 18.12 får polisen in rapporter om att en person med pilbåge befinner sig vid Coop Extra på Myntgatan i västra Kongsberg. Den misstänkte 37-åringen går in i butiken där han bland annat skjuter en ledig polisman som får en pil genom axeln.

Flera polispatruller kallas till platsen. Sex minuter efter att det första larmet inkom får en polis för första gången kontakt med gärningsmannen som svarar med att skjuta pilar mot dem. Enligt polischefen Ole Bredrup Sæverud är poliserna inte i en position för att själva för att själva avfyra sina tjänstevapen.

I samband med att poliserna tar skydd flyr gärningsmannen ut från butiken, sannolikt genom en annan utgång än butiksentrén.

  • Peckels gate

Vid korsningen Myntgatan Peckels gate hittas flera pilar, bland annat en som satt fast i en vägg. En boende i närheten hittar förutom pilar även en knivslida som han tar med sig in i sin lägenhet.

  • 18:30 Hyttegatan

Några kvarter bort på Hyttegatan berättar flera vittnen till Dagbladet vad de beskriver som ”dödsskrik” från gatan. En boende får kontakt med en kvinna som blivit skadad i låret. I närheten har ytterligare en kvinna träffats av en pil. Gärningsmannen har också gått in i bostäder och attackerat människor.

En boende berättar hur gärningsmannen flyr genom hans trädgård, och kort därefter kommer 10-15 poliser springande.

  • 18:47 Gärningsmannen grips

En halvtimme efter att polisen först kom i kontakt med gärningsmannen hittar man honom på andra sidan floden Numedalslågen. Där skjuter polisen flera varningsskott. Kort därefter ser vittnen hur flera poliser tar ner mannen på marken. Gripandet beskrivs som relativt odramatiskt.

Enligt polisen har samtliga offer, fyra kvinnor och en man i åldrarna 50 till 70 år, troligtvis dödats mellan polisens första kontakt med mannen till dess att han kunde gripas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer