Här är politikerna som kan ersätta Jean-Claude Juncker. Från vänster till höger: Jan Zahradil (ACRE), Nico Cue (EL), Ska Keller (EGP), Margrethe Vestager (ALDE), Frans Timmermans (PES) och Manfred Weber (EPP). Foto: Francisco Seco/AP/TT

Så var debatten mellan EU:s toppkandidater

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen debatterade partigruppernas toppkandidater till ett av de viktigaste uppdragen i EU, nämligen ordförandeposten i nästa EU-kommission. Här reder SVT:s Europakorresponden Christoffer Wendick ut vad som hände.

Debatten ägde rum i Europaparlamentet i Bryssel under onsdagskvällen. Totalt medverkade sex toppkandidater som utsetts av sina respektive partigrupper. Snart kan någon av dem ersätta Jean-Claude Juncker. Så vad var det som stack ut mest?

– Inte vad, utan vem. Frans Timmermans, utstrålar mer energi och verkar vilja ha toppjobbet mycket mer än de andra. Socialdemokraten från Nederländerna, som beskrivits som en grå byråkrat tog för sig och hade en tuff pose mot nästan allt och alla: Trump, Putin, Amazon, Polen och Ungern. Och britterna: ”Brexit får Storbritannien att framstå som Game of Thrones på steroider”.

Hur kommer EU-valet att påverka valet av ny kommissions-ordförande?

– Toppkandidaten från största partigruppen har bästa utgångsläget efter valet. Men varken Webers eller Timmermans grupper kommer få egen majoritet. Därför kommer mycket hänga på vem som de andra partigrupperna kommer stödja, framförallt liberalerna som kan bli kungamakare. Men till syvende och sist är det medlemsländerna som nominerar den de vill ska leda den nya EU-kommissionen. Och de kan välja någon helt annan, någon som inte valts ut till toppkandidat.

”De kan bli tungan på vågen”

Vad har de mindre partigrupperna för möjlighet att påverka valet av ny ordförande?

– Eftersom både Webers och Timmermans partigrupper (EPP och S&D) ser ut att tappa platser i parlamentet enligt valundersökningarna, så kommer de mindre partigruppernas inflytande att öka. De kan bli tungan på vågen för vem av kandidaterna som har starkast stöd.

Vad är den tuffaste uppgiften för Jean-Claude Junckers efterträdare?

– Att hålla ihop ett alltmer politiskt splittrat EU blir tuffast. Det har varit en utmaning redan för den här kommissionen att lägga förslag som balanserar öst och väst, nord och syd. Och de svårigheterna kommer nästa kommission att ärva. Dessutom ser ett växande antal regeringar kommissionen som en motståndare i frågor som rör budget, migration och demokrati. Detta gör jobbet för Junckers efterträdare än mer delikat.

SVT Forum sänder hela debatten översatt på fredag kl 12 i SVT2 och SVT Play. I studion finns Erika Bjerström, utrikeskommentator och Rolf Fredriksson, EU-reporter. Programledare: Niklas Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.