Foto: TT

Så vet du om CIA har buggat din tv

Publicerad

I går släppte organisationen Wikileaks dokument som, om de är äkta, visar att CIA kan läsa dina krypterade meddelanden, hacka din telefon samt bugga din smart-tv så att de kan smyglyssna på vad som händer i rummet. Nu kan du själv kolla om din tv är buggad.

Innehållet från tusentals dokument släpptes i går av Wikileaks. Enligt organisationen avslöjar dokumenten hur det amerikanska spion- och underrättelseorganet CIA använder sig av hackning för att ta sig in i mobiltelefoner, datorer och internet-tv, bland annat med hjälp av avancerad mjukvara.

Nu berättar it-magasinet Wired hur du kan upptäcka om din tv har buggats.

Läs mer: CIA:s hackning avslöjad av Wikileaks

Tekniken går ut på att få tv:n att verka vara avstängd, när den i själva verket fortfarande är igång för att spioner ska kunna fånga upp ljud, och till och med bild, från rummet.

Få drabbade

Det är dock onödigt att bli alltför orolig. Med största sannolikhet är ytterst få personer drabbade.

Hackningstekniken, som heter Weeping Angel, gäller, enligt Wired, Samsungs tv-apparater från 2012 och 2013 som innehåller de föråldrade mjukvaruversionerna 1111, 1112, och 1116.

Även metoder för att hacka produkter från såväl Apple som Google och Microsoft påstås av Wikileaks finnas i dokumenten.

Avaktiverad funktion

Enligt Wired har CIA förmodligen skapat tekniken för att kunna avlyssna specifika personer. Dessutom fungerar den bara genom en mjukvaruuppdatering som installeras via USB, som nyligen har blivit avaktiverad.

Det är dock enkelt att kolla om din tv är buggad.

Kolla efter en LED-lysdiod

Om du har drabbats ska det finnas en blå LED-lysdiod som lyser på baksidan av din tv. Enligt Wikileaks släcks den inte om du är avlyssnad.

Kolla vad du har för tv-modell. Om din Samsung är från 2012 eller 2013 ska du titta efter vissa modeller. Från 2012 handlar det om: UNES8000F, E8000GF plasma, och UNES7550F. Från 2013 gäller det: UNF8000 serien, F8500 plasma, UNF7500 serien, och UNF7000 serien.

Kan ha förändrats

Om du har någon av dessa modeller är nästa steg att undersöka vilken mjukvaruversion du har, för att därefter uppdatera den.

Bra att veta är att det är möjligt att CIA har uppdaterat sin teknik för att den ska klara av att släcka LED-lampan. Det är också möjligt att tillverkaren har ändrat lysdioden på senare modeller. 2015 erkände dock Samsung att hackare skulle kunna äventyra röststyrningsfunktionen i vissa tv-modeller och att det då tog tid att lösa problemet.

Smartteknik har kritiserats

Det har dock inte krävts ett avslöjande från Wikileaks för att smarta tv-apparater som kan kopplas till internet ska få kritik för att spara och dela användardata. Den kritiken har sedan tidigare varit känd.

Allra enklast och bäst, om man är typen som oroar sig för hackare eller spionage, är att koppla ifrån din tv från internet helt och hållet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer