Saab om flygkraschen: ”En mycket beklaglig händelse”

Uppdaterad
Publicerad

Saab beklagar den dödliga flygkraschen i Thailand. Samtidigt meddelar Saab att man kommer att bistå landets myndigheter med information och teknisk expertis.

– En mycket beklaglig händelse. Våra tankar går först och främst till de personer som drabbas, piloten och hans familj, säger Saab:s pressansvariga Helene Lindstrand till SVT Nyheter.

Däremot väljer man från SAAB:s sida att inte reflektera över vad som kan ha orsakat kraschen.

– Vi väljer alltid att inte spekulera i vad som skett. Nu inleder de thailändska myndigheterna sin utredning och då är vi redo att ge den information och teknisk expertis som behövs, när helst de efterfrågar den.

Kritiserade problem åtgärdade

Gripen-planen har tidigare kritiserats för svagheter i styrsystemet – en säkerhetsbrist som orsakade krascherna under premiärturen 1989 och under Vattenfestivalen i Stockholm 1993.

Men enligt Saab ska de säkerhetshålen nu vara åtgärdade.

– De olyckorna härledde man just till initiala brister i styrsystemet, det är 25-30 år sedan och det är inte problem som finns i flygsystemet idag, säger Helene Lindstrand, men hänvisar frågor om de specifika planen till Försvarets materialverk (FMV) som sålt  planen till Thailand.

12 flygplan har sålts

Totalt handlar det om 12 flygplan som levererats till Thailand i två omgångar, 2011 och 2013. Planen var från början avsedda att levereras till det svenska flygvapnet, men i och med omorganisationen av flygvapnet kunde de istället uppgraderas och säljas till Thailand. Sedan den thailändska staten förvärvat planen är de också operativt ansvariga för dem.

”I övrigt måste vi invänta den haveriutredning som pågår i Thailand, där vi självklart kommer vara behjälpliga med det de begär om de så begär, innan vi kan säga någonting ytterligare”, skriver FMV:s presschef Henrik Hedberg i mejl till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.