Spänt läge efter ambassadstängningar

Uppdaterad
Publicerad

Extra vägspärrar, pansarfordon och specialstyrkor finns på plats i delar av Jemen huvudstad Sanaa idag, där USA, Storbritannien, Frankrike och Tysklands ambassader håller stängt. Anledningen är den varning för terrorattacker som USA gick ut med i fredags.

Regeringskällor i Washington säger till CNN att larmet kommer efter att man snappat upp chattkonversationer på nätet mellan al-Qaida-ledare, och att dessa diskussioner röjt planer på att angripa västerländska mål på den Arabiska halvön.

Chatt-trafiken har pågått i flera veckor och tilltagit de senaste dagarna, enligt källorna. Oron är stor för en planerad attack de närmaste dagarna, särskilt i Jemen.

Ledande säkerhets-rådgivare har träffats i ett möte i Vita huset med anledning  terror-larmet, Med på mötet fanns bland annat USA:s utrikesminister John Kerry och försvarsminister Chuck Hagel.

Terrorhotet, som gäller hela augusti och som gjort att ett tjugotal amerikanska konsulat och ambassader håller särskilt stängt idag, är enligt USA:s försvarschef Martin Dempsey mer specifikt än tidigare hot.

Också Kanada höll i dag stängt sin ambassad i Bangladeshs huvudstad Dhaka.

Även Interpol har utlyst en internationell terrorvarning. Skälet är fritagningar av över tusen fångar ur fängelser i nio länder, bland dem Irak, Libyen och Pakistan. Många av de fritagna ska ha varit medlemmar i terrorstämplade organisationer och al-Qaida har utpekats som organisatör av fångarnas flykt.

Washington har uppmanat amerikanska medborgare att vara extra försiktiga när de reser, då al-Qaida kan komma att slå mot transportsystem eller turistanläggningar.

USA har meddelat att 22 beskickningar, som vanligen har söndagsöppet, håller stängt den 4 augusti.

Det gäller ambassaderna i Förenade arabemiraten, Algeriet, Jordanien, Irak, Egypten, Djibouti, Bangladesh, Qatar, Afghanistan, Sudan, Kuwait, Bahrain, Oman, Mauretanien, Saudiarabien, Jemen, Libyen.

Stängt håller även ett konsulat i Förenade arabemiraten och två i Irak och Saudiarabien.

Storbritannien och Tyskland har båda meddelat att deras ambassader i Jemens huvudstad Sanaa håller stängt söndagen den 4 augusti och måndagen den 5 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorhot i Jemen

Mer i ämnet