Säkerhetsstyrka rammade demonstranter i Myanmar – fem döda

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsstyrkor i Myanmar har kört rakt in i en demonstration med en bil. Fem personer har dött och 15 har gripits, rapporterar lokala nyhetssajten Myanmar Now.

Människorna protesterade mot militärjuntan och mot statskuppen i februari då landets folkvalde ledare Aung San Suu Kyi greps.

Protesten hölls i landets största stad Rangoon (Yangon) på söndagsmorgonen och bara minuter efter att den startat rammades den, enligt vittnesmål.

– Jag träffades och föll framför en lastbil. En soldat slog mig med sitt gevär men jag försvarade mig och knuffade tillbaka honom. Han började omedelbart skjuta mot mig, när jag sprang i sicksack. Lyckligtvis kom jag undan, säger en demonstrant till Reuters över telefon.

Soldaterna körde på demonstranterna bakifrån med en bil som de tagit. Sedan följde de efter demonstranterna och slog och grep dem. Vissa skadades allvarligt i huvudet och var medvetslösa, uppger vittnen.

Ytterligare en protest hölls på söndag eftermiddag i staden. Spontana protester mot militärjuntan i landet har fortsatt trots att över 1 300 personer har dödats sedan kuppen 1 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.