Matteo Salvinis popularitet har bara ökat sedan valet i mars. Foto: TT

Salvini: Vi måste försvara den naturliga familjen

Uppdaterad
Publicerad

Italien kommer att ändra könsneutrala formuleringar på blanketter till att definiera föräldrar som en mamma och en pappa. Uttalandet från Matteo Salvini är en i raden som tyder på en hårdare politik vad gäller hbtq-personers rättigheter i Italien.

Den som velat få ett id-kort i Italien har hittills fått uppge information om “förälder 1” och “förälder 2”, men nu blir det ändring. Inrikesminister Matteo Salvini har bestämt att den könsneutrala formuleringen på blanketterna ska ändras till “mor” och “far”. Det innebär att båda parterna i ett samkönat par i fortsättningen inte kommer att kunna uppges som föräldrar till sitt barn.

– Vi behöver försvara den naturliga familjen som grundar sig i en förening mellan man och kvinna, säger Salvini till italienska medier.

Samkönade par i Italien har sedan två år tillbaka vissa, begränsade, rättigheter att ingå partnerskap. De får inte adoptera barn tillsammans, däremot har domstolar i landet låtit homosexuella adoptera sin partners barn från till exempel ett tidigare förhållande.

Nyligen började även staden Turin, som styrs av Femstjärnerörelsen, att registrerar båda parterna i ett samkönat par som föräldrar då barn kommit till genom IVF eller surrogatmödraskap.

Populär bland katoliker

Men det högerpopulistiska regeringspartiet Lega som leds av Salvini har en konservativ inställning till hbtq-rättigheter. Familjeminister Lorenzo Fontana som tillhör samma parti har tidigare sagt att “regnbågsfamiljer inte existerar” och att samkönade äktenskap och invandring hotar att ”utplåna vårt samhälle och traditioner”.

Salvini som ofta kommer på kollisionskurs med påven för sin hårda invandringspolitik ökar trots det i popularitet bland troende katoliker. I den gruppen har han fördubblat sitt stöd från drygt 15 procent till drygt 30 procent sedan mars, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.