Samir Abu Eid återvänder efter ett antal år på TV4. Foto: Anders Strömquist/SVT

Samir Abu Eid återvänder till SVT – blir ”publikens korrespondent”

Publicerad

I mitten av augusti börjar Samir Abu Eid på utrikesredaktionen i Stockholm, efter ett antal år på TV4. Han får en ny roll med det särskilda uppdraget att förstärka dialogen med publiken.
– Jag hoppas kunna fungera som en länk mellan världen där ute och alla utrikesintresserade här hemma, säger Samir Abu Eid.

Under åren 2010 till 2015 arbetade Samir Abu Eid som Mellanösternkorrespondent för SVT.

Det var en turbulent period i regionen och Samir Abu Eid skildrade den arabiska våren från Tahrirtorget i Egypten, rapporterade om Khadaffis fall i Libyen och var på plats i Pakistan när Osama bin Laden dödades. Han har ett långt förflutet på SVT Nyheter, som allmänreporter på Rapport och Stockholmsredaktionen. De senaste åren har han varit korrespondent hos TV4, men nu återvänder han.

– Jag ser verkligen fram emot att återvända till SVT och gärna i rollen som ”publikens korrespondent”, säger Samir. SVT har ju en stor och bred utrikesbevakning och det ska bli roligt att vara en del av den igen.

Utveckla tillsammans med publiken

Tanken är att han ska ta med sig frågor från SVT:s publik till platser som de vill veta mer om runt om i världen.

– Samir Abu Eid är en mycket skicklig utrikeskorrespondent som har många spännande idéer om hur vi kan utveckla vår dialogjournalistik tillsammans med publiken, säger Charlotta Friborg, programchef riksnyheterna.

– Jag vet sedan tidigare att Samir har en väldigt god kontakt med publiken. Det förtroendet ska vi förvalta väl – nu förstärker vi vår utrikesbevakning med rekryteringen av Samir, säger utrikeschef Pia Bernhardson.

Exakt hur kontakten med tittarna kommer att gå till – och vart Samir Abu Eid kommer att resa – är inte bestämt i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer