Efter Samir Abu Eids reportage om familjernas situation i flyktinglägret har nu familjerna fått hjälp – av andra syrier. Foto: SVT

Samir Abu Eid: ”Syrier hjälper varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Många av de syrier som själva drabbats av kriget vill nu hjälpa de flyktingar som befinner sig i landets flyktingläger. Och en del tar saken i egna händer.

För ett par dagar sedan visade SVT ett uppmärksammat reportage inifrån ett av de syriska flyktingläger där flyktingarna lever under usla förhållanden. Tre familjer på sammanlagt 18 personer lever i ett och samma tält, flera av dem är skadade och barnen är svårt traumatiserade. Det är flera grader kallt och upp till fem personer får dela på ett och samma täcke.

– Döden är bättre än hur vi har det nu, sade Khadiye Sharif till SVT:s korrespondent Samir Abu Eid då.

Reportaget visades sedan för ett antal nyfikna invånare i den stad norr om Aleppo där Samir Abu Eid befinner sig.

– När vi visat reportaget blev de väldigt berörda och sa: ”Så här kan de inte få ha det. Hos oss finns ju tomma bostäder.”

Hämtade hem familjer

Ett par av familjerna i staden bestämde sig då för att låna en gammal buss och hämta den drabbade flyktingfamiljen, och SVT:s korrespondent följde med på den tre timmar långa resan till flyktinglägret.

– När vi kom fram visade det sig att fler familjer än de i reportaget ville följa med tillbaka till staden.

När sällskapet kommit tillbaka till staden norr om Aleppo tog invånarna hand om de nyanlända flyktingarna, enligt Samir Abu Eid.

– De som kom dit fick direkt flytta in i ett möblerat hus. Man ordnade mat, och de som var skadade fick uppsöka läkare.

Många vill hjälpa

Enligt SVT:s korrespondent finns nära två miljoner internflyktingar i Syrien, och trots att förhållandena i hela landet är svåra vill nu många hjälpa de hårdast drabbade flyktingarna.

– I flyktinglägren finns ingen el, det är ont om mat och vatten, och dessutom har kylan slagit till. Många barn får gulsot. Det är inga mänskliga förhållanden.

Enligt Samir Abu Eid är hyser redan många i den norra, rebellkontrollerade delen av landet släkt och vänner som drabbats av kriget, men det är också relativt vanligt att man upplåter sina hem åt flyktingar.

– Fler och fler gör det. När det är så kallt som det är nu pratar man om de stackare som bor i flyktinglägren.

Stort engagemang

SVT:s korrespondent säger att det är gripande att se hur människor som själva drabbats av kriget försöker hjälpa de som lever under än värre förhållanden.

– Det finns ett stort engagemang bland människor, samtidigt som det råder krig och alla är rädda för att det när som helst kan dyka upp ett stridsflyg. Det är intressant att syrierna hjälper varandra när de själva är i stort behov av hjälp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet