Foto: TT

Samkönade par i Finland har beviljats adoption för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Lagen har tillåtit samkönade par att adoptera barn i tre år – men först nu har det finländska rättsväsendet bekräftat de två första adoptionerna. Det skriver svenska Yle. 

Efter att den nya äktenskapslagen trädde i kraft för tre år sedan har samkönade par haft rätt att adoptera barn. Nu har de första adoptionerna gått igenom, och det handlar om inhemsk adoption, enligt föreningen Regnbågsfamiljer, rapporterar svenska Yle

Ett barn har adopterats av två män och ett annat barn av två kvinnor. Familjerna har valt att inte uttala sig i media men hälsar, via föreningen Regnbågsfamiljerna, att de är glada och lyckliga över att få bilda familj. 

Enligt Helsingfors stad står flera par i kön till adoptionsrådgivning och intresse finns både för inhemsk och internationell adoption. 

I Sverige har det varit möjligt för samkönade gifta par att ansöka om adoption sedan 2003, men först 2018 utvidgades lagen till att gälla även sambopar. 2017 gick den första internationella adoptionen, utan någon koppling till landet där barnet adopterats från, igenom för ett samkönat par. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer