Risken för att Sandy blir ett monsteroväder är 90 procent enligt amerikanska meteorologer. Foto: ScanpixVisa alla (9)
Visa alla (9)

Ovädret ”Frankenstorm” hotar USA:s östkust

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 människor har dött under orkanen Sandys framfart på Jamaica, Kuba och Haiti. När den når USA kan den utvecklas till en sällsynt väderhybrid, en förödande ”Frankenstorm”.

På Kuba dödades elva människor, enligt AP, medan dödssiffran på Haiti som i dag var 25 fortfarande steg.

Meteorologer i USA varnar nu för att det tropiska ovädret Sandy kan utvecklas till ett monsteroväder av ”historiska proportioner”.

Om ovädret Sandy förenas med ett annat oväder över nordöstra USA kan det bildas något som meteorologerna döpt till ”Frankenstorm”.

Värst drabbade blir då New York-området och New Jersey.

Ovädret väntas till den tätbefolkade amerikanska östkusten strax norr om Washington på måndag eller tisdag, lagom till Holloween-firandet och slutspurten inför presidentvalet.

I delstaten Pennsylvania säger lokala meterologer att ovädret kan slå till direkt mot miljonstaden Philadelphia i nästa vecka, rapporterar tv-kanalen CNN.

Enligt CBS News beräknar experter att monsterovädret kan orsaka skador för minst en miljard dollar.

Under fredagen blev Sandy svagare, uppger CNN, men det är när ovädret möter en front med vinterstormar som en ”Frankenstorm” kan uppstå.

90 procents risk

Enligt CBS News är risken 90 procent för att det utvecklas ett monsteroväder med extrema vindstyrkor, kraftiga regn, högt vattenstånd och kanske snö.

Dessutom kan en sådant oväder hålla på under lång tid, fem-sex dagar. Det säger meteorologen Jim Cisco på amerikanska vädertjänsten NOAA till CBS News.

Vindstyrkorna i Sandy uppges på fredagen vara 38 meter per sekund. Som jämförelse blåste det under stormen Gudrun i januari 2005 maximalt 33 sekunder per sekunder vid Hanö utanför Blekinges kust.

Just nu graderas Sandy som en etta på orkanskalan.  Ett är lägst och fem är högst.  En femma  innebär vindstyrkor på över 70 meter per sekund. Orkanen Katrina 2005 var en sådan orkan som nådde upp till en femma.

Elva döda på Kuba

Minst elva av dödsfallen till följd av stormen inträffade på Kuba, där Sandy drog in över de östra delarna och orsakade stor förödelse.

Dödsfallen inträffade i provinserna Santiago de Cuba och Guantánamo på torsdagen ”trots att alla nödvändiga åtgärder vidtagits”, sade myndigheterna.

Sandy raserade hus, rev ner elledningar och förstörde skördar på Jamaica, Kuba, Bahams och Haiti.

(Se bilder ovan!)

Orkanen Sandys vindar blåser enligt NOAA, USA:s motsvarighet till SMHI, med en hastighet av 38 meter per sekund. Det kan jämföras med stormen Gudrun som drabbade Sverige 2005. Den nådde precis orkangräsen på 33 meter per sekund på Hanö utanför västra Blekinge.

Än så länge har Sandy graderats med en etta på den femgradiga orkanskalan Saffir-Simpson. Fem är högst och innebär vindstyrkor på över 69 meter per sekund. Orkanen Katrina 2005 nådde upp till en femma på skalan.

50 miljoner människor, runt en sjättedel av USA:s befolkning, bor i det nordöstra hörnet av USA, där Sandy väntas dra in.

Frankenstorm-varningarna väcker minnen från ”den perfekta stormen” 1991, som orsakade 13 människors död och materiella skador för 200 miljoner dollar på östkusten.

Källa: USA Today, AFP, Reuters, Nationalencyklopedin. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Orkanen Sandy

Mer i ämnet