Ett ryskt plan som fraktar delar av luftvärnssystemet S-400 har landat i Turkiet. Foto: Reuters

Sanktioner mot Turkiet väntas efter leverans av ryskt luftvärnssystem

Uppdaterad
Publicerad

Den första leveransen av ryska luftvärnssystemet S-400 har anlänt till Turkiet, meddelar turkiska försvarsministeriet. Det fullbordar den kontroversiella vapenaffären som USA väntas besvara med sanktioner.

USA har in i det sista försökt få Turkiet att ställa in köpet och hotat med ekonomiska sanktioner och inställd leverans av stridsflygplanet F-35 som straffåtgärder.

Men president Recep Tayyip Erdoğan har vägrat att ge vika i köpet av det högteknologiska ryska robotsystemet som kan avvärja luftattacker från marken.

USA menar att systemet är oförenligt med Nato-alliansens militära teknik och att S-400 på turkisk mark kan ge ryssarna tillgång till hemlig information om amerikanska stridsflygplan.

Trump lägger skulden på Obama

President Erdoğan menar att Turkiet inte hade något annat val sedan USA nekat Turkiet att köpa det amerikanska systemet Patriot.

Efter ett möte med Donald Trump under G20-mötet i Japan sa Erdoğan att han var säker på att USA inte skulle utfärda sanktioner mot Turkiet.

Donald Trump har offentligt inte uteslutit sanktioner, men la skulden på Obama-administrationen under G20-mötet.

“Ärligt talat är det inte Erdoğans fel”, sa Donald Trump.

Men fullbordandet av affären idag innebär ändå att Turkiet bryter mot amerikansk lag från 2017 som förbjuder “betydande affärer” med rysk försvarsindustri, skriver The New York Times.

Enligt lagen ska president Trump välja ut fem sanktioner från en lista av tolv möjliga, som ska utfärdas mot Turkiet. Det finns ingen tidsangivelse när sanktionerna ska träda i kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.