Sanktionerna mot Iran hävs

Uppdaterad
Publicerad

IAEA bekräftar att Iran uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet med stormakterna. Sanktionerna kan nu hävas. Strax därefter bekräftade både EU och USA att de hävt sina sanktioner mot landet.

Det internationella atomenergiorganet IAEA säger att ”inspektörer på plats verifierade att Iran har genomfört alla nödvändiga åtgärder enligt avtalet”, rapporterar AFP.

USA:s utrikesminister John Kerry säger att USA hävt sanktionerna som är kopplade till Irans kärnenergiprogram, där Barack Obama har undertecknat ett presidentdekret som lyfter de ekonomiska sanktionerna. Även EU har hävt sanktionerna mot Iran, uppger en EU-källa.

Irans atomenergiprogram

Beslutet innebär att Iran kan återfå en del av sina tillgångar som frusits utomlands, värda 100 miljarder dollar. Iran kommer också gynnas stort av att kunna delta i internationell handel med bland annat olja.

– Det här innebär framför allt att Iran kommer kunna handla obehindrat med Europa, vilket varit det stora hindret för Iran. Europa var fram till att sanktionerna genomfördes den viktigaste handelspartnern för Iran, säger Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi till SVT Nyheter.

Väntat besked

Beskedet är väntat, men inte att det skulle ske så snart. I månader har parterna arbetat mot detta besked, men man väntade inte att Iran skulle uppnå sin del av avtalet förrän senare i vår.

– Iran har den senaste tiden gått fram med sjumilasteg, vilket förvånat många. De har varit väldigt på med att genomföra det de lovat att göra. Därför kunde IAEA nu redan i januari bekräfta att det var gjort, säger Rouzbeh Parsi.

Irans president Hassan Rohani gratulerar sitt land på Twitter för att de uppfyllt sin del av kärnteknikavtalet.

Eliminerat möjligheter till plutonium

Tidigare i dag anlände den amerikanska utrikesministern John Kerry till Wien, där han tillsammans med sin iranske kollega Mohammad Javad Zarif och EU-företrädare diskuterat de sista detaljerna i kärnteknikavtalet med Iran.

Iran har gått med på att kraftigt reducera sitt kärnenergiprogram i utbyte mot lyfta sanktioner mot landet. Bland annat har Iran eliminerat möjligheterna att få fram plutonium till kärnvapen och dessutom hällt betong i kärnan i tungvattenreaktorn i Arakt.

Att överenskommelsen kunnat ske är ett historiskt beslut, säger Mellanösternexperten.

– Under de två år de förhandlat har de inte haft något förtroende för varandra. Nu kan de konstatera att de har alla gjort det de har lovat gentemot varandra, och därför kan man börja slappna av. I det avseendet är det en slutgiltig bekräftelse på att USA och Iran, som i 35 års tid inte haft några politiska ståndpunkter gemensamt, nu lyckats lösa detta kniviga problem tillsammans, säger Rouzbeh Parsi.

Köper 114 plan

USA, som länge fruktat att Iran har haft som syfte att framställa kärnvapen, har varit ett av de länder som varit pådrivande i processen.

Under dagen har besked kommit om att flera amerikansk-iranier gripna i Iran frigivits ur fängelset och är på väg tillbaka till USA. Det har också kommit besked om att Iran ska köpa 114 franska Airbus-plan.

Fakta: Schweiz hade medlarroll

  • Schweiz spelade en medlande roll i processen kring fångutväxlingen mellan Iran och USA. Den pågick i nästan ett år.
  • Iran har frigivit fyra personer med dubbelt medborgarskap. Det är Washington Posts Iran-korrespondent Jason Rezaian, Amir Hekmati, tidigare marinkårssoldat, Saeed Abedini, pastor från Idaho och Nosratollah Khosravi.
  • Den amerikanske studenten Matthew Trevithick var i Teheran för att studera dari (ett språk som är besläktat med persiska). Han satt friberövad i det ökända Evin-fängelset i 40 dagar innan han släpptes på lördagen.
  • De sju iranier som USA ska släppa är Nader Modanlou, Baharam Mechanic, Khosrow Afghahi, Arash Ghahreman, Tooraj Faridi, Ali Saboonchi och Nima Golestaneh.
  • Samtliga var dömda för att brutit mot USA:s sanktioner mot Iran utom 30-årige Golestaneh som fällts för att hackat ett Vermont-företags datorer.
  • Dessutom lägger USA anklagelser mot 14 andra iranier.
  • Iran har lovat hjälpa USA att ta reda på vad som hänt före FBI-agenten Robert Levinson, som försvann i Iran i mars 2007.

(TT)

Fakta: Islamiska republiken Iran

  • Iran är drygt tre och en halv gånger så stort som Sverige. Landet har nästan 80 miljoner invånare.
  • Iran är en islamisk republik. Staten är baserad på religiösa grunder och islams lagar utgör grunden för lagstiftningen i Iran.
  • Prästerskapet har den avgörande makten. Folkvalda politiska organ finns men det är prästerskapet som godkänner kandidatlistorna.
  • Brotten mot de mänskliga rättigheterna är omfattande.
  • Oljan står för omkring 80 procent av exportintäkterna. Staten har en stark närvaro i ekonomin.

Källa: Landguiden (UI)/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet